31.3.23

Απανωτοί τραυματισμοί μαθητών...


...αλλά… έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και εξοπλισμό ρομποτικής!...

Λίγες ώρες πριν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, περιχαρής, στείλει ανακοίνωση ότι παραδιδόταν σύγχρονος εξοπλισμός ρομποτικής και STEM σε νηπιαγωγείο της Αττικής, στο πλαίσιο της παράδοσης των σετ στα σχολεία της επικράτειας, ένας μαθητής Γυμνασίου κινδύνεψε να σκοτωθεί μέσα στο ίδιο του το σχολείο όταν... έπεσε από ύψος 6 μέτρων μετά την υποχώρηση κακοφτιαγμένης περίφραξης!

Ενας μήνας, σχεδόν, έχει περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, περίπου 3 μήνες από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 11χρονου παιδιού και τον ελαφρύτερο ακόμη 2 μαθητών από έκρηξη καυστήρα σε σχολείο των Σερρών και χθες, Πέμπτη, ένας μαθητής έχασε το δάχτυλό του σε σχολείο της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη όταν η πόρτα τού έπιασε το χέρι. Προχθές, Τετάρτη, στο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε άλλη μια νέα ζωή εξαιτίας της ακαταλληλότητας των δημόσιων υποδομών. Τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά τραυματισμών μαθητών δεν είναι μια «κακιά στιγμή» που παραλίγο να γίνει μοιραία. Ερχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες άλλες και τείνουν να γίνουν μια συνήθεια!

Δήμος και κράτος πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, για να έχει τελικό αποδέκτη τους ίδιους τους γονείς. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όλες τις δημόσιες δομές, με ευθύνη και των δήμων που συμβαδίζουν με την πολιτική της.

Τραυματισμοί στα σχολεία τους τελευταίους 15 μήνες
▼ Νοέμβριος 2022

● Ολόκληροι σωλήνες θέρμανσης αποκολλήθηκαν από το ταβάνι και έπεσαν στους διαδρόμους έξω από τις σχολικές αίθουσες σε Δημοτικό στη Στυλίδα.

● Αντί για καντάδες... πέφτουν σοβάδες. Για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο έπεσαν σοβάδες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

● Τυχεροί στάθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας στα συστεγαζόμενα 26ο και 29ο Δημοτικά Αχαρνών, αφού κανείς τους δεν βρέθηκε στον διάδρομο την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου, όταν άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι.

▼ Σεπτέμβριος 2022

● Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Αδένδρου κατήγγειλε πως έπεσαν σοβάδες στο σχολικό συγκρότημα.

● Μαθητής Δημοτικού στο Ηράκλειο Κρήτης τραυματίστηκε σοβαρά στην αυλή του σχολείου από πτώση.

▼ Ιούνιος 2022

● Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από πτώση παραθύρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως κατήγγειλε η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας.

▼ Απρίλιος 2022

● Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός όταν σοβάδες κόντεψαν να πέσουν στα κεφάλια μαθητών στη Χίο.

▼ Φεβρουάριος 2022

● Βροχή σοβάδων στο κτίριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών στο Γουδί. Οι σοβάδες έπεσαν σε κοινόχρηστο χώρο από τον οποίο διέρχονται μαθητές και των δύο σχολείων, αλλά «ευτυχώς» η πτώση της οροφής έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

▼ Ιανουάριος 2022

● Στη διάρκεια των Χριστουγέννων κατέρρευσε στέγαστρο σε μία από τις πτέρυγες του 1ου Γυμνασίου στο Ηράκλειο Αττικής, «το οποίο εάν είχε πέσει σε ώρα λειτουργίας σχολείου θα θρηνούσαμε θύματα».

● Επεσαν σοβάδες στο προαύλιο του 7ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα, το οποίο συστεγάζεται με το 8ο Δημοτικό σχολείο.

▼ Δεκέμβριος 2021

● Εν ώρα μαθήματος αποκολλήθηκαν από την οροφή δύο φωτιστικά συστήματα σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Μύρινας.

● Στους Αμπεκολήπους, στο συγκρότημα όπου στεγάζονται το 18ο Δημοτικό Αθηνών, το 56ο Γυμνάσιο και δύο νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν ένα πρωί πεσμένους σοβάδες από τον εξωτερικό τοίχο του παλιού κτιρίου στην αυλή όπου προαυλίζονται τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

▼ Νοέμβριος 2021

● Το 4ο Δημοτικό Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη εκκενώνεται μετά την πτώση ψευδοροφής. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, τα παιδιά κανονικά θα είχαν μάθημα. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα θα πήγαιναν εκδρομή. Λίγο πριν από την αναχώρηση, η καθηγήτρια παρατήρησε μια ρωγμή και άφησε τα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα. Λίγες στιγμές αργότερα, κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή.

● Τύχη βουνό είχαν οι εκπαιδευτικοί στο 7ο Δημοτικό της Νέας Ιωνίας, όταν κομμάτι από το ταβάνι κατέρρευσε στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες.

● Σε ώρα λειτουργίας του 7ου Δημοτικού Καισαριανής, αποκολλήθηκε κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Η πτώση συνέβη ελάχιστα λεπτά πριν από το διάλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός...

Χρήστος Κάτσικας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: