20.10.21

Συγκλονιστική η κατάθεση της μητέρας του Ζακ...



Με τις καταθέσεις της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου έγινε η επανέναρξη της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ), έναν χρόνο μετά την αναβολή της με πρόσχημα τα μέτρα για τον νέο κορονοϊό και τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ημέρα που λιντσαρίστηκε στην οδό Γλάδστωνος από «αγανακτισμένους νοικοκυραίους».
Η...μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, θέλησε να διαλύσει κάθε υποψία για παραβατική συμπεριφορά του γιου της και σε μια κατάθεση ψυχής έκανε και τους πλέον δύσπιστους να λυγίσουν.

Περιγράφοντας με γλαφυρότητα την ημέρα που το παιδί της «δέχτηκε τη βία των τεράτων» κάλεσε το δικαστήριο να ρωτήσει τους δράστες «γιατί το έκαναν αυτό» και στη συνέχεια, με σπαρακτικά λόγια, έκανε έκκληση: «Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες».


Η Ελένη Κωστοπούλου απευθυνόμενη στους δράστες δήλωσε πως «δεν ήταν σε άμυνα» εκτιμώντας πως «θα μπορούσαν να τον κλείσουν μέσα και να περιμένουν». Εαν γινόταν αυτό «τώρα ο Ζαχαρίας θα μπορούσε να είναι εδώ και να εξηγεί ο ίδιος γιατί μπήκε εκεί και όχι να είναι σε έναν υγρό τάφο», είπε.


Λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή της ζήτησε «να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας».

Νωρίτερα, η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ζακ Κωστόπουλο, κάνοντας λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο». Όπως είπε, «αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του, αλλά έδειξε την ευγένεια και την καλοσύνη για το συνάνθρωπο για τα ζώα. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο για αυτόν, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός», είπε.

Ο πατέρας και ο αδερφός

Με μεγάλη θλίψη και οργή δόθηκε η κατάθεση του αδερφού του Ζακ.. Ο Νικόλαος Κωστόπουλος μίλησε για «ένα ρατσιστικό έγκλημα» αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που προσάπτουν στον Ζακ και περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο αδερφός του μιλώντας για ένναν άνθρωπο «που του επιτέθηκαν σαν να βρίσκεται σε μια ζούγκλα».

Ο πατέρας του 33χρονου ανέβηκε πρώτος μάρτυρας στο βήμα να καταθέσει εκφράζοντας την οργή του για το βάναυσο θάνατο του γιου του. «Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ευθύμιος Κωστόπουλος διευκρίνισε πως ο γιος του δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και πως είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ”ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε” κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς» τόνισε.

Δημοσιογραφική κάλυψη με το σταγονόμετρο
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψή της δίκης το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα με στόχο τη δημοσιότητα της διαδικασίας. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για την παρουσία φωτορεπόρτερ επιτρέποντας μόνο σε τέσσερις δημοσιογράφους, ένα άτομο από το Παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch», ένα από τη Διεθνή Αμνηστία και ένα από ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση να βρίσκονται στις συνεδριάσεις.

Η Αννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του ακτιβιστή, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της σημειώνοντας πως  στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιτράπηκαν φωτογραφίες.

Στο αίτημα συναίνεσε η υπεράσπιση, η οποία όμως ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι υγειονομικοί κανόνες για την πανδημία. Υποστήριξε πως θα πρέπει η αίθουσα εκδίκασης να διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Για να διαβασετε περισσοτερα, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: