14.10.21

Σε αχαρτογράφητα νερά η κεντροαριστερά...


Ποιες εκλογικές διαδικασίες πιθανώς θα λάβουν αναβολή…

Τι κι αν τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν για πάνω από ένα 24ωρο για το μέλλον των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ με υποψηφίους να πέφτουν στο τραπέζι σαν τραπουλόχαρτα οι εκλογές όπως έγραφε και το libre από χθες το πρωί δεν θα μετακινούνται. Το βλέμμα τώρα όλων είναι στραμμένο στην κα Γεννηματά και αν κάτι βγαίνει ως συμπέρασμα από την... μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε είναι ότι όποιος κάνει σχέδια γελάει ο… θεός του ΠΑΣΟΚ.  

Τίποτα από όλα όσα ακούγονται δεν θα είχε κάποια αξία αν και η παραμικρή απώλεια δεν στοίχιζε τόσο πολύ σε δυνάμεις και σε εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά τηρώντας σταθερά την «όρκο» της για την ενότητα της παράταξης δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν από το δικό της μπλοκ για να την αναπληρώσει στην κούρσα διαδοχής.

Όλα όσα ακούστηκαν για υποψηφίους από το περιβάλλον της ή από ανθρώπους της επιρροής της κάηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο και τη δήλωσή της απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας.
Μιλώντας με ανθρώπους του περιβάλλοντός της η εικόνα που περιγράφουν μετά από τις συναντήσεις μαζί της είναι κατ’ αρχήν αισιόδοξη για την πορεία της υγείας της.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους αλλά και τον πήχη για την εξέλιξη της κλινικής της εικόνας στενοί της συνεργάτες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κα Γεννηματά μετά την πρώτη αντιμετώπιση της οξείας κρίσης της υγείας της ίσως και να επιστρέψει σε πολύ λίγες ημέρες στο σπίτι της μέχρι να αρχίσει τη θεραπεία της σε δεύτερο χρόνο.

Κανονικά οι κάλπες

Από την πρώτη στιγμή κανένας από τους υποψηφίους δεν έδωσε την εικόνα ότι επιθυμεί την αναβολή των εκλογών. Ούτε βέβαια και η ίδια η πρόεδρος του κόμματος. Η δήλωσή της μέσα από τον Ευαγγελισμό ήταν σαφής. Εγγυάται την ενότητα και τις διαδικασίες ξεκαθάρισε δίνοντας τον τέμπο της διαδικασίας.

Και από τους τρεις υποψηφίους τηρήθηκε μια στάση σεβασμού του προβλήματος της υγείας της Προέδρου αλλά και σύμπνοιας για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών χωρίς να διαταράσσεται η εσωκομματική ειρήνη.

Ίσως αυτές οι εξελίξεις να τονώνουν και την ενότητα του χώρου και να αποτελούν μια κάποιου είδους αφύπνιση για τα στελέχη πρώτης γραμμής ώστε να όλοι να εργαστούν εποικοδομητικά για την Παράταξη δήλωνε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης εκτιμώντας και εκείνος δημόσια ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν οι αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Ανήσυχοι

Ιδιαίτερα ανήσυχοι ωστόσο εμφανίζονται εκείνοι που μετά την απόσυρση από την κούρσα της κας Γεννηματά δεν έχουν διέξοδο στην εσωκομματική κάλπη καθώς νιώθουν ότι δεν εκφράζονται από κάποιον από τους εναπομείναντες υποψηφίους. Με αιχμή την εγγύηση των διαδικασιών επέμειναν να ζητούν αναβολή όλης της διαδικασίας, συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος με απώτερο στόχο πιθανόν την εμφάνιση μιας νέας υποψηφιότητας.

Αντικειμενικά πάντως χρόνος για κάποιον νέο υποψήφιο για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όσο προβεβλημένο και ισχυρό να ήταν αυτό το στέλεχος δεν μπορεί και μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει ότι ένας έτοιμος μηχανισμός θα ριχνόταν στη μάχη με μέσα και πόρους για την επαναπροσέγγιση της εκλογικής βάσης.

Πιθανή μικρή αναβολή

Αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των 5.000 υπογραφών στην επιτροπή εκλογών και αυτή η ημερομηνία δεν αλλάζει και αυτό το θέμα τέθηκε και από τα επιτελεία και των τριών υποψηφίων σε συνεννόηση και με το περιβάλλον της προέδρου.

Πιθανή θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πιθανή αναβολή είτε στην  ημερομηνία ανακήρυξης των υποψηφίων που είναι η επόμενη Δευτέρα είτε να συμφωνηθεί μια ελαστικότητα στο περιθώριο κατάθεσης υπογραφών στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια νέα υποψηφιότητα.
Και αυτό όπως διευκρίνιζαν θα προϋπέθετε το πρόσωπο αυτό δεν ήταν κάποιο μεσαίο στέλεχος, αλλά κάποια ισχυρή προσωπικότητα του χώρου. Μέχρι και χθες πάντως δεν υπήρξε κάποιο αίτημα στην ΕΔΕΚΑΠ που να την υποχρεώνει σε ειδική συνεδρίαση. Η σημερινή ημέρα θα είναι και η πιο καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν τις διαδικασίες.

Τοπίο στην ομίχλη

Αν κάτι πάντως γίνεται σαφές μετά την αναπάντεχη εξέλιξη της επιδείνωσης της υγείας της κας Γεννηματά είναι ότι ο ευρύτερος χώρος μπαίνει σε μια νέα φάση. Η μάχη επιρροής στην κεντροαριστερά αλλάζει χαρακτήρα. Αλλά ποια μορφή και με ποιους όρους θα διεξαχθεί κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Κι αν μέχρι χθες από το ΣΥΡΙΖΑ εκδηλωνόταν μια κάποια αυτοπεποίθηση στην ανάλυση των συσχετισμών σήμερα όλοι στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι πλέον ο χώρος ευρύτερα που φιλοδοξούν να εκφράσουν μπαίνει σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Από τη μια πλευρά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον οποίο η ηγεσία το0υ ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωμένη άποψη και από την άλλη πλευρά και η περίπτωση Ανδρουλάκη για τον οποίο δεν διακινδυνεύει κανείς να εκφράσει κάποια συγκεκριμένη ανάλυση για το πώς μπορεί να κινηθεί ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Οι εκλογές και η έκφραση της βάσης του κόμματος στην κάλπη θα λειτουργήσουν διαφωτιστικά για το χώρο. Σημείο κλειδί, ίσως περισσότερο απ’ ότι και πριν με την κα Γεννηματά ενεργή στην κούρσα, είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Τα βλέμματα πάντως όλων είναι στραμμένα στη μερίδα εκείνη στελεχών, μελών, φίλων και ψηφοφόρων που στηρίζουν τη κα Γεννηματά αλλά και εκείνους που επιθυμούν μια μεγάλη συμμαχία των κομμάτων και των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης με όρους αντι- Δεξιούς…

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: