26.10.21

Οργή για το καθεστώς ασυδοσίας που προσφέρει η κυβέρνηση στους επενδυτές...


Ο θάνατος του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να αποτυπώσει το καθεστώς ασυδοσίας που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους επενδυτές...

Ο 40χρονος βρήκε τραγικό θάνατο όταν εν ώρα εργασίας, καταπλακώθηκε από γερανογέφυρα αφήνοντας τόσο άδικα και πρόωρα την τελευταία του πνοή στο container τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco.

Οι συνάδελφοί του προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και απαιτούν την πλήρη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά,  ότι την ίδια ημέρα που ο υπουργός Ναυτιλίας με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco δήλωνε ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα»,  ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη λίγες ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα το θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου, επιβεβαίωνε αυτό που όλοι γνωρίζουν στο λιμάνι του Πειραιά: ότι οι εργασιακές συνθήκες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνειδητά, έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και της ασφάλειάς τους, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί πρόθυμη στην ικανοποίηση κάθε αιτήματος των επενδυτών.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τρία είναι τα βασικά «δώρα» της κυβέρνησης στην Cosco, σε βάρος, πάντα των εργαζομένων και συγκεκριμένα:

- η κυβερνητική επιλογή να μην εφαρμοστεί η ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 

- η κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου, που επίσης είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων η COSCO/ ΣΕΠ να «προστατεύεται» από την αναζήτηση ευθυνών για ατυχήματα εργολαβικών εργαζομένων, 

- η ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατο οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από την εξασφάλιση της πλήρους διερεύνησης του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή του άτυχου εργαζόμενου, «να σταματήσει να υποτάσσει την ασφάλεια των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας τους, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ανάγκες των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον στις επιταγές των ιδιωτών επενδυτών».  

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική ρύθμιση για τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, που γίνεται χωρίς να έχουν υλοποιηθεί με ευθύνη της εταιρείας κρίσιμες υποχρεωτικές επενδύσεις για κλάδους όπως η ναυπηγοεπισκευή και η πρόκληση ζημίας 90 εκ. ευρώ εις βάρος του δημοσίου σε βάθος δεκαετίας, δεν συνιστούν δίκαιη και υπεύθυνη κυβερνητική στάση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: