20.10.21

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα 800 ευρώ κατώτερος μισθός...


Γιατί τα θεωρεί βασικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας...

Η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, διατρέχει το σύνολο των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και την κοινωνία. Η πρόταση για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, που εδώ και μήνες έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον έχει... αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον ελκυστικά τμήματα του πολιτικού του προγράμματος, αλλά αποτελεί «απάντηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολλά κοινωνικά προβλήματα. Καθόλου τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το προτάσσει ως ένα βασικό μέσο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Παράλληλα αποτελεί ένα σημείο που υπογραμμίζει τις διαφορές πολιτικής προσέγγισης με την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε το αίτημα για αύξηση του κατώτερου μισθού, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον ALPHA. Τόνισε ότι είναι μια πρόταση που σε συνδυασμό με μειώσεις φόρων – ιδίως την φορολογία στα καύσιμα- μπορεί να κάνει την διαφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα γιατί η κυβέρνηση δεν το υιοθετεί επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και δεν έχει συνειδητοποιήσει πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών». Για παράδειγμα ότι «μια στις τρείς οικογένειες δεν έχει να βγάλει το μήνα» ενώ «ο μέσος πολίτης που πηγαίνει σουπερ – μάρκετ έρχεται αντιμέτωπος με ένα κύμα αυξήσεων». Παράλληλα θύμισε ότι επι ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε αυξήσει κατά 11% τον κατώτατο μισθό και είχαμε εξαγγείλει 7,5+7,5%» «γιατί έδωσε αύξηση από 1/1/22».

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις τάσεις και τους πολιτικούς προβληματισμούς που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε «ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ας δούμε τι γίνεται στην Ισπανία. Ας δούμε πιο προεκλογικό πρόταγμα βγήκε ο σοσιαλδημοκράτης Σόλτς με 24% αύξηση του ημερομισθίου». Με βάση αυτά εξήγησε την στάση της κυβέρνησης που την οδήγησε να δώσει αύξηση …50 λεπτών από 1 Ιανουαρίου του 2022. Σημείωσε ότι «δεν θελει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες» έτσι αρνείται την αύξηση του κατώτερου μισθού «για τον ίδιο λογο που έφερε ένα νομοσχέδιο που μας γυρίζει στον εργασιακό μεσαίωνα, για τον ίδιο λόγο που έφερε ένα ασφαλιστικό που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση», Δηλαδή επειδή ειναι «είναι μια κυβέρνηση εμμονική να εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά όχι τα συμφέροντα των πολλών».

Απάντηση και για το δημογραφικό

Η αύξηση των κατώτερων αποδοχών και η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων διαπνέει το σύνολο της πολιτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Economist η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, προέκρινε την πρόταση για τα 800 ευρώ ως κομβική και για το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η αγορά εργασίας «είναι χαμηλών αποδοχών, άνιση, με πολύ ισχυρή εργοδοτική πλευρά και αδύναμη εργατική -και επειδή υπάρχει υψηλή ανεργία-, με μία κουλτούρα υποτίμησης της εργασίας και κεντρικό γνώρισμα την επισφάλεια. Η δημιουργία οικογένειας με αυτούς τους μισθούς και σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολη για τους νέους». Έτσι λοιπόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα απαιτείται ένα εργασιακό περιβάλλον που «θα εγγυάται ασφάλεια, αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών και αναγνώριση του ρόλου της εργασίας. Με ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, βελτίωση μισθών με αύξηση του κατώτατου και συλλογικές συμβάσεις, με περιορισμό των επισφαλών μορφών απασχόλησης (εργολαβίες, ενοικίαση κ.λπ.), με 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών έστω πιλοτικά στην αρχή και με κρατική υποστήριξη ενός μέρους του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, με κατάργηση της υπερεργασίας».

Παράλληλα θυμίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις έχουν επισημάνει ότι η ενίσχυση των μισθών θα σημάνει παράλληλα αναθέρμανση της εγχώριας αγοράς. Προκρίνοντας τις προτάσεις αυτές ως «κοινωνική γέφυρα» όσον την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο των χαμηλόμισθων όσο και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ενός χώρου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της ζήτησης...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: