22.9.21

Προκλητική, σκοταδιστική και ασεβής επίθεση στη μνήμη του Μίκη...


Θα μπορούσε να προκαλέσει απλώς τα γέλια ως μια γραφική, ηθικοπλαστική παρόρμηση. Είναι όμως θλιβερό μία από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της χώρας, αυτή του Πειραιά, με μια σκοταδιστική ανακοίνωση να επιχειρεί την αποειδωλοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη πριν καν... συμπληρωθεί ένας μήνας από τον θάνατό του.

Ή μήπως, ακόμα χειρότερα, ενθυμούμενη αλήστου μνήμης εποχές, επιδιώκει να στείλει μετά θάνατον στο πυρ το εξώτερο τον δημιουργό που όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στο μεγαλείο του;

"Απαράδεκτες" θεωρεί η Μητρόπολη Πειραιά "τις ανούσιες και υπέρμετρες εκδηλώσεις τιμής του έργου και του προσώπου του (με τη συμμετοχή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας), κατά την κηδεία του και πριν απ' αυτή".

Άλλωστε η "εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών" ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα πήρε αφορμή "από τις πομπώδεις εκδηλώσεις αποθεώσεως προς τον πρόσφατα αποθανόντα διάσημο μουσικοσυνθέτη Μιχαήλ (Μίκη) Θεοδωράκη".

Μόνο που οι εμπνευστές της δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος και το μεγαλείο ενός παγκόσμιου συμβόλου, εκτιμώντας αφελώς και απρεπώς ότι μπορεί να χωρέσουν στο κοστούμι της "ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως" ο Μίκης πασών των λαών και πασών των θρησκειών.

Επίθεση στον Ιερώνυμο διά της τεθλασμένης

Παραβλέπουν προφανώς το γεγονός ότι στις "απαράδεκτες" αυτές εκδηλώσεις συμμετείχε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.  Ή μήπως δεν παραβλέπει την παρουσία του μακαριότατου Ιερώνυμου στον αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, αντιθέτως την επικρίνει με σαφήνεια, μέσα από τη θεολογικού τύπου ανάλυση "για το φαινόμενο της ‘ειδωλοποιήσεως ανθρώπων’”;

Επιπλέον δεν διστάζουν να βάλουν και εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που στον αποχαιρετισμό της στη Μητρόπολη Αθηνών χαρακτήρισε τον Θεοδωράκη "παιδαγωγό του έθνους". Η Μητρόπολη Πειραιά κάνει σαφές ότι οι "ιαχές ‘αθάνατος’, που ακούστηκαν κατά την ταφή του, όπως και η άποψη που εξέφρασε κορυφαίο πολιτειακό πρόσωπο, ότι ο Μίκης υπήρξε δήθεν ‘ο παιδαγωγός του λαού’, δεν έχουν κατά την ταπεινή μας γνώμη καμία αξία και περιεχόμενο".

Η Εκκλησία προορίζεται να ενώνει και να τιμά τον άνθρωπο, πολύ περισσότερο τη μνήμη του μετά την αποδημία του, ωστόσο η Μητρόπολη Πειραιά εξαιρεί τον κορυφαίο συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας και του επιτίθεται διότι "δεν συνεμορφώθη" και "συνέδεσε τη ζωή του με το μαρξιστικό κίνημα στην Ελλάδα".

Οι μαρξιστές ποιητές και ο νεοεποχίτης Ελύτης

"Ο μακαρίτης Μίκης υπήρξε όντως ένας σπάνιος καλλιτέχνης" παραδέχεται.  Όμως αμέσως σπεύδει να διευκρινίσει ότι "δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον ιδεολογικό, αλλά και τον ασταθή και μεταβαλλόμενο πολιτικό του προσανατολισμό". Αποφαίνεται, μάλιστα, ότι "αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις ήταν το γεγονός ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών".

Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τον Οδυσσέα Ελύτη, του οποίου τα ποιήματα "εκφράζουν τις αρχές της "Νέας Εποχής" και δυστυχώς του "Νεοπαγανισμού". Το όνομα μάλιστα του νομπελίστα ποιητή μας το γράφουν με γιώτα: Ελίτης! Κατά τα άλλα κάνουν και κήρυγμα πολιτικό, ιδεολογικό, θεολογικό και λογοτεχνικό!

Και αυτοαναιρείται πανηγυρικά όταν παραδέχεται ότι "δεν υπήρξε συνεπής πολέμιος της Εκκλησίας, διότι δεν υπήρξε ποτέ συνεπής μαρξιστής". Βεβαίως εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη που "προξενεί στις ψυχές μας η ρηχή και σκιώδης πίστη του στον άγιο Τριαδικό Θεό, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε με την εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του!".

Μεγάλος μόνο αν υπηρετούσε την Εκκλησία

Εν κατακλείδι η Μητρόπολη Πειραιά δηλώνει ευθαρσώς: "Τιμούμε τον εκλιπόντα καλλιτέχνη.  Όμως δεν ‘πέφτουμε στην παγίδα’ να τον αποθεώσουμε έχοντας υπ’ όψη μας την προσωπική του ζωή και τον ασταθή πολιτικό χαρακτήρα του".

Ο Μίκης "θα ήταν πραγματικά μεγάλος και θα προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στην Εκκλησία και στην κοινωνία, εάν με τη ζωή και το έργο του γινόταν ο εμπνευστής και ο χειραγωγός του λαού προς την εν Χριστώ ζωή. Εάν με τα τραγούδια του και τις μουσικές του συνθέσεις μας ανύψωνε από τα πρόσκαιρα στα αιώνια. Εάν γινόταν ο κήρυκας της Ορθοδόξου πίστεως και της αιωνίου ζωής".

Προκλητική, σκοταδιστική και ασεβής, η ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες της. Και σε αυτούς απευθύνεται μαζί με έναν μικρό κύκλο ακροατών τους. Διότι ο Μίκης έχει καταγραφεί στις ψυχές και τις συνειδήσεις του εθνικού και διεθνούς ακροατηρίου του ως σύμβολο εποχής...

Πόλυ Κρημνιώτη

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: