23.9.21

Σκάσε και δούλευε για να μην μείνεις άνεργος...


Με το που ξεκίνησε η μαζική κατακραυγή κατά της εταιρείας που εκμεταλλευόμενη τη διάταξη - δώρο του Χατζηδάκη επιχείρησε να καταπατήσει και τα ελάχιστα δικαιώματα των διανομέων της, έκαναν αυτομάτως την εμφάνισή τους και οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, που ήρθαν να νουθετήσουν τους πολίτες καλώντας τους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και το... εμπάργκο στην efood. “Μην πιέζετε την εταιρεία, γιατί μπορεί να κλείσει και να μείνουν άνεργοι οι διανομείς τους οποίους υποστηρίζετε” ήταν το επιχείρημα των θρησκόληπτων της Ιερής Αγοράς, μόνο που ο φανατισμός τους υπολείπεται, όπως φαίνεται, της κατανόησης των βασικών αρχών της θρησκείας τους. Και ο τρόπος με τον οποίο η αγορά έδειξε πανέτοιμη να καλύψει ένα ενδεχόμενο κενό είναι αρκετός για να κάνει φύλλο και φτερό τις υποκριτικές τους νουθεσίες.

Ήδη στην αγορά ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια νέες εταιρείες διαμεσολάβησης, που διαφημίζουν εργασιακές θέσεις με πλήρη δικαιώματα και συμβάσεις αορίστου χρόνου, διεκδικώντας το χαμένο μερίδιο της καταρρακωμένης efood. Καλώς ή κακώς ο καπιταλισμός έχει λύσεις για τα κενά και τις δυσλειτουργίες που ο ίδιος δημιουργεί. Μόνο που οι εν Ελλάδι οπαδοί του το αγνοούν ή κάνουν πως το αγνοούν, καθώς δεν είναι το ενδιαφέρον τους για το μέλλον κάποιων εργαζόμενων που τους οδήγησε σε αυτή την υποκριτική παράσταση αλλά η εμμονή τους, που τους βάζει αυτομάτως απέναντι σε κάθε συλλογική διεκδίκηση των εργαζόμενων. Είναι η εμμονή τους που τους σπρώχνει μονίμως να αποδέχονται και να δικαιολογούν ακόμη και τις πιο ακραίες αντεργατικές στάσεις.

Το “σκάσε και δούλευε για να μην μείνεις άνεργος” είναι η βασική αρχή της δικής τους θεωρίας, μιας θεωρίας που έλκει την καταγωγή της από το όχι και τόσο μακρινό “αν κοιτάς τη δουλειά σου, δεν θα σε πειράξει ο χωροφύλακας”. Απλώς τότε δεν τους έλεγαν νεοφιλελεύθερους…

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: