19.10.20

Η UNICEF «θωρακίζεται»...












...με σύριγγες εν αναμονή του εμβολίου για την covid-19...

Η UNICEF προετοιμάζεται εγκαίρως πριν την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό, προμηθευόμενη 1 δισ. σύριγγες για την αποτελεσματική μαζική χορήγησή του παγκόσμια.

Ο... θεσμός του ΟΗΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει και θα διανείμει μισό δισεκατομμύριο σύριγγες μονής δόσης μαζί με σημαντικό υγειονομικό εξοπλισμό σε όσες χώρες υπάρχει και δραστηριοποιείται, προκειμένου να υπάρχουν οι συνθήκες για την αποτελεσματική και άμεση χορήγηση του εμβολίου όταν αυτό κυκλοφορήσει. 


Από την μεγαλύτερη αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. 

 «Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ανθρώπινη ιστορία»

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι η προκαταβολική συσσώρευση συριγγών -σε συνεργασία με τη GAVI, τη Συμμαχία Εμβολίου- υπάγεται σε ένα μεγαλύτερο και πιο μακρόπνοο σχέδιο απόκτησης 1 δισεκατομμυρίου συριγγών μέχρι το 2021, ώστε να εξασφαλιστεί η προσφορά σε κάθε χώρα πριν την έλευση του εμβολίου για την covid-19. Μάλιστα, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ, σημείωσε ότι ο οργανισμός αναμένει αυτό το εγχείρημα εμβολιασμού να αποτελέσει «μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ανθρώπινη ιστορία», εργαζόμενος δε στην κατεύθυνση της αποτροπής ενός ενδεχομένου ύπαρξης εμβολίου χωρίς τα μέσα για την ασφαλή χορήγησή του. «Πρέπει να πράξουμε γρήγορα τώρα, αν θέλουμε να κινηθούμε ταχύτερα αργότερα», υπογράμμισε.


Πάντως, ο γενικός κανόνας στην κατασκευή και διανομή συριγγών είναι ότι η διαδικασία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αργή. Αυτό, καθότι, σε αντίθεση με τα εμβόλια που είναι θερμοευαίσθητα και μεταφέρονται αεροπορικά, οι σύριγγες, που έχουν ανθεκτική δομή διάρκειας πέντε ετών, μεταφέρονται κυρίως με πλοίο, αναφέρει η UNICEF. 

Σύμφωνα με τη UNICEF, το πρώτο μισό δισεκατομμύριο συριγγών αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, ο οργανισμός δήλωσε ότι δρομολογεί την κατασκευή πέντε εκατομμυρίων κουτιών για την αποβολή χρησιμοποιημένων συριγγών, καθώς και τη διάταξη ηλιακών ψυγείων με σκοπό την αποθήκευση εμβολίων σε εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο ηλεκτροδοτικό τους σύστημα. Η ανακοίνωση της UNICEF έρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το χρόνο διάθεσης των δεκάδων εμβολίων που βρίσκονται ακόμη σε διαφορετικές φάσης δοκιμών. Τα περισσότερα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι το πρώτο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Με ανταγωνιστικό σχέδιο εμβολιασμού η κυβέρνηση Τραμπ

Όσον αφορά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί δημόσια να συνδράμει στη διεθνή συμφωνία συνεργασίες, γνωστή ως COVAX, υπό το πρίσμα της οποίας ο ΠΟΥ, η GAVI και η Ένωση για τις Καινοτομίες στην Επιδημιολογική Προετοιμασία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν ότι τόσο οι πλούσιες, όσο και οι φτωχές χώρες, θα παραλάβουν ταυτόχρονα τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Κόντρα σε αυτή την προσπάθεια η Αμερικανική Κυβέρνηση επιδίωξε μονομερώς την ανάπτυξη ενός εμβολιαστικού προγράμματος, δαπανώντας 11 δισ. σε έξι εταιρίες που συμφώνησαν να της παρέχουν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου η καθεμία, με προοπτική δημιουργίας εκατομμυρίων ακόμη, για αποκλειστική διάθεση στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: