27.10.20

Διαρρήξεις στο σπίτι του όταν ερευνούσε τη Novartis...


Για τις δύο «περίεργες» διαρρήξεις στο σπίτι του τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2017 κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών ερευνών του Documento για τη... 
Novartis, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 FM και στην εκπομπή των Τάκη Χατζή και Δήμου Βερύκιου, ο δημοσιογράφος του Documento Βαγγέλης Τριάντης. Πρόκειται για δύο περιστατικά στα οποία αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα ο δημοσιογραφικός ιστότοπος Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project) πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο δημοσιεύματος για την «έξοδο» της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Στην ουσία το OCCRP ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis με το να «υπονομεύσει» την έρευνα της εισαγγελέως Τουλουπάκη. 

Το OCCRP είναι μια κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων με δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες στον κόσμο και έδρα την Ουάσινγκτον που έχει συμμετάσχει σε μία σειρά από κορυφαίες δημοσιογραφικές έρευνες όπως τα Paradise Papers, τα Panama Papers, τα FinPapers σε συνεργασία με το κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων-ερευνητών ICIJ. 

Ερωτηθείς από τον Τάκη Χατζή και με αφορμή το δημοσίευμα του OCCRP, ο Βαγγέλης Tριάντης περιέγραψε όσα συνέβησαν το 2017 κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών ερευνών της εφημερίδας Documento για την υπόθεση Novartis. Ήταν Ιανουάριος του 2017 όταν η εφημερίδα Documento δημοσιοποίησε πτυχές του σκανδάλου Novartis με βάση τις έρευνες του FBI. Δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος έπεσε θύμα διάρρηξης στο σπίτι του όπου οι διαρρήκτες του είχαν αφαιρέσει μόνο το λαπτοπ δίχως να πειράξουν τίποτα άλλο. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Documento στον Alpha, αρχικά δεν έδωσε σημασία καθώς θεώρησε ότι ήταν μία συνηθισμένη διάρρηξη σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά στην Αττική. Δύο μήνες μετά όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, αμέσως μετά από νέο δημοσίευμα του Documento για την υπόθεση Novartis, ο δημοσιογράφος έπεσε και πάλι θύμα διάρρηξης. Και αυτή τη φορά όπως και την πρώτη οι διαρρήκτες είχαν αφαιρέσει μόνο το λαπτοπ και δεν είχε πειράξει τίποτα άλλο στο σπίτι. 

Ωστόσο μόλις πέντε μέρες πριν από τη διάρρηξη είχε λάβει χώρα ένα ακόμη περίεργο περιστατικό. Ο Βαγγέλης Τριάντης βρισκόταν σε κεντρικό μαγαζί στο Κολωνάκι με πρόσωπο το οποίο σχετιζόταν με την υπόθεση. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο μπήκε στο μαγαζί και γρονθοκόπησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούσε ο δημοσιογράφος. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε νέο δημοσίευμα του Documento και αμέσως μετά η νέα διάρρηξη στο σπίτι του δημοσιογράφου. Μάλιστα οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο τη δεύτερη φορά χαρακτήρισαν ως «περίεργη» τη διάρρηξη όταν ο δημοσιογράφος τους εξιστόρησε το τι είχε συμβεί...

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: