26.10.20

Η «τζιχάντ» του Ερντογάν κατά της Ευρώπης...


Μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, και μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του... 
ισλαμικού φανατισμού, η κόντρα της Γαλλίας με χώρες του μουσουλμανικού τόξου κλιμακώνεται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή, υποστηρίζοντας και δίνοντας άλλοθι σε τρομοκρατικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αμερικάνοι κι Ευρωπαίοι σοκαρισμένοι από το μένος του «σουλτάνου» δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια για τον Ερντογάν ούτε να γίνονται πεφτοσυννεφάκηδες. Γιατί δεν πέρασαν λίγες μέρες που έγινε γνωστό το μήνυμα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τα παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ισλαμιστές. Μάλιστα η Αίγυπτος που φημίζεται για τις μυστικές της υπηρεσίες, παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανήσυχη, όχι μόνο για την αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας σε όλες τις διενέξεις στη Μεσόγειο, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα εμπλέκει πλέον ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα. Είναι πρώτη φορά που γίνεται η σύνδεση του Ερντογάν με τζιχαντιστικές οργανώσεις; Η απάντηση είναι αρνητική και προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες και του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ γνωρίζουν αυτό που γνωρίζουν και οι Αιγυπτιακές. Άλλωστε πολλά είναι τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα αλλά και ντοκουμέντα όπου Σύριοι ισλαμιστές μιλούν ονομαστικά και λένε ότι στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία. Πρόσφατη είναι η αποκάλυψη βόμβα του γερμανικό περιοδικό Spiegel, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές με 1.000 ευρώ το μήνα. 

Και η απορία είναι, αφού τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας είναι υψίστης προτεραιότητας για τη δύση, καθώς στο όνομα τους έχει αποκαθηλώσει αυταρχικά καθεστώτα και έχει διεξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις, γιατί ο Ερντογάν πέφτει μονίμως στα μαλακά; Η απάντηση είναι δύσκολη. Μήπως ο Ερντογάν παίζει διπλό παιχνίδι και είναι «αναγκαίο κακό» για όλους τους παίκτες στην περιοχή; Τον χρησιμοποιούν γιατί δεν έχουν βρει αντικαταστάτη; Είναι ο φόβος για μια «μαύρη τρύπα» στην περιοχή; Είναι οικονομικά και άλλους είδους συμφέροντα και σχέσεις με ισχυρούς ηγέτες που τον κρατάνε στη θέση του; Ο Ερντογάν πούλησε και η δύση «αγόρασε» την ανάδειξη μιας μετριοπαθούς Τουρκίας σε ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου, επιχειρήθηκε με την «Αραβική Άνοιξη» για να καταλήξει στη δημιουργία του τρομοκρατικού «Ισλαμικού κράτους». Στη συνέχεια, όμως, ο Τούρκος Προέδρος διάβασε τον αναχωρητισμό των ΗΠΑ από την περιοχή και την αδυναμία της ΕΕ να καλύψει το κενό. Άρπαξε την ευκαιρία να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη μεταλλάσσοντας την Τουρκία σε αντιδυτικό και Ισλαμικό κράτος. Ωμά και χωρίς περιστροφές σε πολλά ζητήματα η Άγκυρα, αμφισβητεί πυλώνες της Δύσης όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί στοιχεία της ισλαμικής θεωρίας για να επιτύχει τους στόχους του. 

Με έντονο εθνικισμό ελέγχει το εσωτερικό, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και με τον ισλαμισμό θέλει να ηγηθεί ενός πόλου απέναντι στη δύση. H Τουρκία φαίνεται να φλερτάρει με ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ευρώπη, αλλά και με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου γιατί η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Οι ακραίες κινήσεις του Ερντογάν αμφισβητούν τον δυτικό τρόπο ζωής και τα σύνορα που χαράχθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ποιος θα του απαντήσει όταν με την άρνηση του να καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι, ταυτίζεται με την πιο εξτρεμιστική εκδοχή του Ισλάμ; Την ώρα που το Βερολίνο ατάραχο βλέπει την στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν μας έχει κάνει πολλά δώρα και όλοι, πλέον, γνωρίζουν ποιος έχει με το μέρος του το διεθνές δίκαιο και ποιος το παραβιάζει. Η ώρα της αλήθειας για τη Γερμανία πλησιάζει για να αποδείξει αν μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους θα αφήσει στην άκρη τα μικροσυμφέροντα της και θα ηγηθεί των αξιών της δύσης και θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας για πρώτη φορά. Αλλά και οι σύμμαχοι θα δείξουν αν τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα...

Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: