16.10.20

Ελάχιστη η δωρεά της Google...


...για την ενίσχυση του παγκόσμιου Τύπου...

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν διεθνώς δημοσιογράφοι αλλά και δημοσιογραφικές οργανώσεις για την ανακοίνωση της Google, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να δώσει 1 δισ. δολάρια σε... εκδότες για το περιεχόμενό τους σε μια νέα ειδησεογραφική πλατφόρμα, το Google News Showcase. 

Τα χρήματα θα δοθούν σε ορίζοντα τριετίας, σύμφωνα με την πολυεθνική πλατφόρμα, για να επιζήσει η δημοσιογραφία.

«Η εταιρεία κάνει δημόσιες σχέσεις», ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι, που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κίνηση αυτή. Στο Ίδρυμα Nieman Lab, στις ΗΠΑ, εκφράστηκε η θέση πως τα χρήματα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά αποτελούν μια κίνηση δημοσίων σχέσεων και όχι πραγματική στήριξη του Τύπου. Επισημαίνουν μάλιστα πως δεν είναι τυχαίο πως τα χρήματα θα δοθούν σε εκδότες έξι συγκεκριμένων χωρών, όπου κινήθηκε η διαδικασία καταπάτησης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ελέγχου της αγοράς!

Επιπλέον, η Google και οι άλλες διεθνείς πλατφόρμες, που εκμεταλλεύονται το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ για αυτό, αρνούνται να καταβάλουν τον ψηφιακό φόρο. 

Όταν μόνο οι εφημερίδες είναι μια αγορά της τάξης των 94 δισ. δολαρίων παγκοσμίως και τα έσοδα της Goοgle ανέρχονται σε 632 δισ. δολάρια για τρία χρόνια, γίνεται φανερό, όπως επισημαίνει το δημοσιογραφικό ίδρυμα, πως το 1 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε η Google για τρία χρόνια ισοδυναμεί με το 0,15% των κερδών της πολυεθνικής. Πολύ μακριά από τον ψηφιακό φόρο 5% που συζητείται σε όλο τον κόσμο...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: