11.10.20

Πόσα fake news χωράνε σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα;...



Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020. Η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση και το πλήθος που έχει γεμίσει την Αλεξάνδρας ξεσπά σε πανηγυρισμούς. Μόλις... 40 δευτερόλεπτα αργότερα, αστυνομικές δυνάμεις και αύρες της αστυνομίας στράφηκαν κατά του πλήθους -μια απρόκλητη επίθεση που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας και το αν και κατά πόσο υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση να διαλυθεί το πλήθος έξω από το Εφετείο, με την αστυνομία να χρειάζεται λιγότερο του ενός (1) λεπτού για να παρατάξει το επιχειρησιακό της σχέδιο.

*Το ρεπορτάζ πρωτοδημοσιεύτηκε στο Omniatv, και αναδημοσιεύεται με την άδεια των συντακτών

Από τη συλλογή του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, η ερευνητική ομάδα «Disinfaux Collective» και το omniatv αποδεικνύουν πως δεν προηγήθηκε καμία ρίψη μολότοφ ή άλλου είδους αντικειμένων από αυτά που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης αλλά μερικά πλαστικά μπουκαλάκια νερό και καπνογόνα διαθέσιμα στο εμπόριο, τα οποία φαίνεται ότι έρχονται σε σύγκρουση με το κυβερνητικό και αστυνομικό αφήγημα, ενώ αμφιλεγόμενη είναι η εκτίμηση των 20.000 ατόμων που βρίσκονταν στη συγκέντρωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ -μεταξύ των οποίων και διεθνή πρακτορεία-, σε πλήρη σύμπνοια με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και του Υπουργού Προ.Πο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μετέφεραν πληροφορίες ότι για τα «μικρής έκτασης», κατά τα λεγόμενα τους, χημικά προηγήθηκε επίθεση «με μολότοφ» από μερίδα των διαδηλωτών κατά της αστυνομίας. Και το παγκοσμίου φήμης πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε πώς «μερίδα διαδηλωτών πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με κανόνια νερού και δακρυγόνα». Στα καθ’ ημάς, η «κρατικοδίαιτη», ΕΡΤ, μεταδίδοντας ότι «μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ομάδα αγνώστων άρχισε να πετάει μολότοφ, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις», εμφανίζει την ίδια την αστυνομία να δέχεται επίθεση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έσπευσε -μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter- να σχολιάσει ότι «600 την υποδέχτηκαν (την απόφαση για τη ΧΑ) με 150 μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας» ενώ ισχυρίζεται πως η Αύρα χρησιμοποιήθηκε «για να αποφύγει η αστυνομία τα χημικά».

Ωστόσο, όπως αποτυπώθηκε σε σωρεία βίντεο από τη μέρα της συγκέντρωσης, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Ο Υπουργός αιτιολογώντας τη πρακτική ανέφερε πως η αστυνομία «αναγκάστηκε σε περιορισμένη χρήση» και πως «ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: