17.10.20

Business to business...



Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Εικόνες από Σαμοθράκη (ΦΩΤΟ)...
Με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συνέπεσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη. 

Σύμφωνα με... ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή, τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης» (ΟΛΑ ΑΕ).

Για επένδυση που θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, έκαναν λόγο ο Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου που ξενάγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον εμπορικό λιμένα της πόλης.


«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι’ αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ. Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα, ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4597/2019 είχε επιλέξει να αξιοποιήσει τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ανάμεσα σε αυτά και της Αλεξανδρούπολης, με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων, επιτυγχάνοντας έτσι τη διατήρηση των Οργανισμών Λιμένα σε δημόσιο έλεγχο, αλλά και δίνοντας ευκαιρίες προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών. Η εκτίμηση ήταν ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν είναι μόνο αντίθετη με την υφιστάμενη νομοθεσία και το εθνικό συμφέρον, αλλά αντίκειται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και τη διεθνή πραγματικότητα, καθώς το 80% των ευρωπαϊκών λιμένων λειτουργούν με μοντέλα υποπαραχωρήσεων και μόλις 4% με καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ηγουμενίτσας να αξιοποιηθούν με την πώληση μετοχών και όχι με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων, όπως αποφάσισε να κάνει με το «Φίλιππος Β'» της Καβάλας. 

Στην Σαμοθράκη

Στο νησί της Σαμοθράκης βρίσκεται αυτη την ωρα ο πρωθυπουργός,  ο οποίος μαζί με την συζυγο του, Μαρέβα,  μετέβη από την Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: