18.10.20

Κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στη Γαλλία...
...εν αναμονή νέων μέτρων οι Ιταλοί...
Γαλλία και Ιταλία, δύο από τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας, καταγράφουν ξανά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο παρά την εφαρμογή μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Στη Γαλλία, το... 24ωρο που μεσολάβησε από την Παρασκευή έως το Σάββατο, έφερε έκρηξη κρουσμάτων και 90 θανάτους. Από τις 25.086 μολύνσεις την Παρασκευή, ο αριθμός εκτοξεύτηκε σε 32.427. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν πριν από περίπου μία εβδομάδα, με 27.000 κρούσματα.

Συνολικά στη χώρα, όπου εννέα μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Λιόν και η Τουλούζη, εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 867.197 και των νεκρών σε 33.392.

Νέα μέτρα στην Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται σημερα, Κυριακή, να ανακοινώσει αυξημένα περιοριστικά μέτρα, μετά τα 10.925 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, νέο υψηλό μετά το ρεκόρ της Παρασκευής με 10.010 μολύνσεις. Ωστόσο, στη Λομβαρδία ήδη ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί.

Το γραφείο του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των τοπικών αρχών και των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ για μια ακόμη φορά απέκλεισαν τον ενδεχόμενο γενικής καραντίνας. Όπως τόνισαν, στο επίκεντρο θα βρίσκεται η προσπάθεια να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων αυτών θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, μέτρο που εφαρμόζεται και στη Γαλλία.
 
Από τις 7 Οκτωβρίου στην Ιταλία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το πρόστιμο γι' αυτούς που δεν φορούν μάσκες είναι 1.000 ευρώ

Η Λομβαρδία, πάντως, που ήταν από τις περιοχές που υπέφεραν το ισχυρότερο πλήγμα της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι από το βράδυ του Σαββάτου κλείνουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια και αναστέλλονται όλες οι ερασιτεχνικές αθλητικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία θα επιτηρεί με αυστηρότητα την τήρηση των μέτρων.

Στη Λιγουρία, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, είπε ότι θα συστήσει στα σχολεία να μοιράσουν τον χρόνο των μαθημάτων ώστε τα μισά να γίνονται μέσω διαδικτύου, ενώ θα καλέσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την τηλεργασία.

Επίσης, η Καμπανία έκλεισε τα σχολεία και απαγόρευσε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: