27.10.20

Ρωγμή στον Άξονα;...


Αν, όπως ήδη φαίνεται, δεν υπάρχει ορατή προοπτική –έστω μεσοπρόθεσμης– αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ... Μακρόν και Ερντογάν και αν η Γερμανία επιμείνει στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, τότε ακόμα μία προσημείωση θα επιβαρύνει τον γαλλογερμανικό άξονα. 

 Η συγκάλυψη της διαφωνίας Γαλλίας - Γερμανίας ως προς τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία στα γενικόλογα συμπεράσματα των συνόδων κορυφής προβάλλει ως μια γραμμή πλεύσης που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ετσι, η γερμανική προεδρία, που στο όνομα της μεσολαβητικής της ουδετερότητας κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κινδυνεύει τώρα να φανεί ότι κρατά την ίδια στάση ανάμεσα στο Παρίσι και την Αγκυρα… 

 Δίχως υπερβολή ο Ερντογάν βραχυκύκλωσε την προσπάθεια της Μέρκελ να βρει έναν συμβιβασμό αποδεκτό από την Ε.Ε. των 27 ως προς τη μελλοντική σχέση με την Τουρκία. Τούτων λεχθέντων, ο Ερντογάν με την εκτός ελέγχου ρητορική του κινείται στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας όπου επισπεύδεται η εξέλιξη που επιχειρείται να αποτραπεί. 

 Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ελίτ στο Βερολίνο να βλέπει στη βίαιη ρητορική του Ερντογάν εικόνες από το μέλλον σε περίπτωση επιδείνωσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Γερμανίας. Αλλωστε από καιρού εις καιρόν ο Ερντογάν ή κάποιος στενός του συνεργάτης θυμίζουν ότι η Τουρκία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα του ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και κατά κύριο λόγο τη Γερμανία. 

 Η θερινή ένταση Γαλλίας-Τουρκίας, που έφτασε στα πρόθυρα του θερμού ναυτικού επεισοδίου, έδωσε την ψευδαίσθηση μιας σχετικής αποκλιμάκωσης μετά το τηλεφώνημα Μακρόν στον Ερντογάν. Σήμερα είναι σαφές ότι το καλύτερο σενάριο εξελίξεων στις σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας δεν είναι άλλο από την αποτροπή περαιτέρω συγκρουσιακής κλιμάκωσής τους.

 Μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας δεν χωρά διαμεσολάβηση της Γερμανίας, καθώς στην περίπτωση αυτή το Βερολίνο θα διακινδύνευε την ταυτόχρονη δυσαρέσκεια και του Παρισιού και της Αγκυρας... 

Γιώργος Καπόπουλος 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: