20.10.20

Ενας συνεργάτης με… παρελθόν...


Δημήτρης Τερζής

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, σε ό,τι αφορά την επιλογή στενών συνεργατών του, καθώς ένας εξ αυτών φέρεται να είναι άτομο που έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν, φέρεται να... έχει εις βάρος του καταδικαστική απόφαση, ενώ τιμωρήθηκε και με απόταξη από την Ελληνική Αστυνομία. Το ίδιο άτομο παρουσιάζεται σε δημόσια έγγραφα άλλοτε ως νομικός σύμβουλος και άλλοτε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, όσο κι αν ψάξαμε, δεν υπάρχει πουθενά το ΦΕΚ διορισμού του.

Ο λόγος για τον 39χρονο πρώην ανθυπαστυνόμο Θεοδόσιο Μούγιο, που από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. βρέθηκε στο πλευρό του Θόδωρου Λιβάνιου σε σημαντικά θέματα διαχείρισης του υπουργείου. Ειδικότερα φαίνεται πως είναι αναπληρωματικό μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης που θα εισηγείται στο υπουργείο Εσωτερικών ποια έργα θα λαμβάνουν ή όχι έγκριση για το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Εκεί μάλιστα αναγράφεται ως «εμπειρογνώμονας στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο διαπιστώνουμε ότι ο κ. Μούγιος εμφανίζεται ως «νομικός σύμβουλος» στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» και ως «ειδικός σύμβουλος» στο νομοσχέδιο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, οργανωτικές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών και διατάξεις για την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ».

Παράλληλα τον συναντάμε και ως ομιλητή σε εκπαιδευτική ημερίδα σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», φέροντας την εξής ιδιότητα: «ειδικός σύμβουλος υφυπουργού Εσωτερικών, υπεύθυνος κατάρτισης και εφαρμογής του προγράμματος». Σε αναρτήσεις του στην μπλογκόσφαιρα πάντως πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος δήλωνε πως είναι πολιτικός επιστήμονας. Τί άραγε ισχύει απ' όλα;

Αναζητώντας το ΦΕΚ διορισμού του σε θέση στο υπουργείο διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον ιστότοπο της «Διαύγειας». Το μοναδικό ΦΕΚ που περιλαμβάνει το όνομα του κ. Μούγιου είναι εκείνο της 30ής Δεκεμβρίου 2016, με αριθμό φύλλου 1.385, στο οποίο διαβάζουμε τα εξής:

«Με την υπ. αριθμ. 263676/6/3-ξβ' από 28.12.2016 απόφαση του προϊσταμένου κλάδου διοικητικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 3, περιπτ. α' του άρθρου 54 του π.δ. 120/2008 σε συνδυασμό με την 7004/5/17 από 6.4.2015 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτάσσεται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ανθυπαστυνόμος (263676) Μούγιος Θεοδόσιος του Θεοδώρου και της Κωνσταντίνας {...} κατόπιν της υπ' αριθμ. 60β/2016 ΑΠΌ 18.10.2016 τελεσίδικης απόφασης (πρακτικού) του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αξιωματικών Αθηνών, με την οποία αποφασίστηκε ότι πρέπει να επιβληθεί σ' αυτόν η ανωτέρω ποινή, για παράβαση του άρθρου 10, παρ. 1, εδαφ. η, ιβ και ιγ του π.δ. 120/2008. (Αριθμός βεβαίωσης διαγραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 1256512811 από 24.12.2016)».

Ερωτήματα
Θα ήταν ευχής έργον για τον κ. Λιβάνιο και την κυβέρνηση να μας ενημερώσουν για ποιους λόγους αποτάχθηκε ο κ. Μούγιος από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς τα εδάφια του άρθρου 10 που αναφέρονται στην απόφαση απόταξης περιλαμβάνουν τον... μισό Ποινικό Κώδικα. Εν συνεχεία θα θέλαμε να απαντηθεί το ερώτημα με ποια ιδιότητα βρίσκεται στο πλευρό του υφυπουργού Εσωτερικών ο κ. Μούγιος και πόθεν προκύπτει ότι είναι «εμπειρογνώμονας στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων». Θα ήταν επίσης χρήσιμο να μαθαίναμε αν τελικά έχει πτυχίο δικηγόρου ή πολιτικού επιστήμονα, όπως επίσης και γιατί δεν υπάρχει ΦΕΚ διορισμού του στο υπουργείο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: