20.10.20

Ακατάλληλος και στα εθνικά...


Εκτός από ιδεοληπτικά νεοφιλελές, αποδεικνύεται και ακατάλληλος να διαχειριστεί τις εθνικές κρίσεις. Διαπνέεται από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι η πολιτική εξαντλείται στην... οικονομία και τις οικονομικές συμφωνίες, αρνείται να σκεφτεί εκτός του πλαισίου που του έχουν θέσει οι άλλοι, δεν βάζει πειστικά τους δικούς του όρους και αυτό το βαφτίζει ρεαλισμό (οι θατσεριστές το έλεγαν ΤΙΝΑ - There Is No Alternative). Στην πραγματικότητα, είναι στρουθοκαμηλισμός. Όταν τα εχθρικά πλοία παραβίασαν για πρώτη φορά τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είπε ότι τα πήρε ο άνεμος! Όταν η στρατοχωροφυλακή των γειτόνων μπήκε δύο φορές σε εθνικό έδαφος, κυνηγούσε πρόσφυγες και μετανάστες. Όταν ο αντίπαλος παραβίασε την ΑΟΖ και έκανε έρευνα εντός αυτής -άσκησε δηλαδή κυριαρχικό δικαίωμα που δεν το είχε παραβιάζοντας δικό μας κυριαρχικό δικαίωμα-, απειλούσε με «κυρώσεις που θα δαγκώνουν». Ακολούθησε η πρώτη σφαλιάρα: κυρώσεις γιοκ! Και όταν οι κυρώσεις δεν ήρθαν, είπε ότι το αποφασιστικό είναι η απειλή των κυρώσεων διότι, και καλά, ο αντίπαλος φοβάται την απειλή, όχι την πράξη - πόσο καλά δεν τον έχει διαβάσει... Όταν και αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, μας είπε ότι «οι κυρώσεις προκαλούν ένταση» και αυτός «δεν θέλει καυγάδες». 

Ακολούθησε η δεύτερη σφαλιάρα: οι κυρώσεις θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο. Και εκείνος συμφώνησε με αυτή την απόφαση. Άρα έδωσε με την υπογραφή του 60 μέρες στον αντίπαλο να αλωνίζει! Και αυτό το «πουλά» ως εθνική επιτυχία - εκτός και αν θεωρεί ότι είναι εθνική επιτυχία... Μια και μετράμε σφαλιάρες, ας συνεχίσουμε με την τρίτη: είχε τη φαεινή ιδέα ότι θα στριμώξει τους εταίρους ζητώντας τους να σταματήσουν να πουλάνε όπλα στον αντίπαλο. Τους ζήτησε δηλαδή να στραφούν εναντίον των δικών τους συμφερόντων. Αλλά δεν το είπε σε κανέναν, δεν το ζύμωσε, δεν το έκανε εθνική θέση. Αυτό που έκανε ήταν να προσπαθήσει να το βάλει λαθραία στα συμπεράσματα της συνόδου, αλλά το διάβασαν, τον κοίταξαν αυστηρά και το απέσυρε. Συγγνώμην λάθος, λέμε και καμιά βλακεία να περάσει η ώρα, είπε ο λαγός στα λιοντάρια. 

Τώρα θα περάσουμε δύο μήνες προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και η παρεμπόδιση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων από την άλλη πλευρά είναι λεονταρισμός. Με κύριο επιχείρημα το ψευδές και παραπειστικό «θέλετε να γίνει πόλεμος;»...

Κώστας Πουλακίδας
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: