28.10.20

Ν. Παναγιωτόπουλος: Φάλτσο...


Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και εμμέσως ο Γ. Γεραπετρίτης προσπάθησαν να πλασάρουν μια νέα έννοια στη συζήτηση για τα όρια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης:... την δυνητική κυριαρχία. 

 Είναι μια παρέμβαση που, αν δεν είναι συμπληρωματική, πάντως δίνει άλλοθι στις ανευθυνολογίες και τα κηρύγματα υποχωρητικότητας από τους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους κύκλους, που χρόνια τώρα τσαμπουνάνε ότι δεν χάλασε ότι κόσμος αν χάσουμε κάτι από την ελληνική κυριαρχία. Κούνια που τους κούναγε. Η διατύπωση «δυνητική κυριαρχία» όταν αναφέρεται στο εύρος των χωρικών υδάτων, ακόμη και αν είναι καλοπροαίρετη, είναι μια μπούρδα. Νομικά δεν υπάρχει «δυνητική κυριαρχία». 

 Υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα κυριαρχίας. Δώδεκα μίλια. Τελεία και παύλα. Οτιδήποτε παρακάτω είναι παραχώρηση. Και δεν θα αποτολμούσε Πρωθυπουργός να βάλει την υπογραφή του. Έχει εξηγηθεί πολλές φορές και υποτίθεται ότι συμφωνούν όλοι – πλην Λακεδαιμονίων- ότι η Ελλάδα μπορεί όταν κρίνει δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι μίλια που είναι σήμερα στα 12. 

Οι πρώτοι που το ξέρουν είναι οι Τούρκοι που προσπαθούν να το αποτρέψουν με το «casus beli». Είναι λυπηρό να επικαλούνται και κάποιοι από την εδώ πλευρά τους … κινδύνους που έχει η επέκταση και να την αποκλείουν. Προφανώς κανείς δεν τους εξήγησε ότι η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει και τον πόλεμο, για τους λαούς που θέλουν την αξιοπρέπεια τους. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία «δυνητική κυριαρχία» και άλλες ιστορίες για αγρίους. Αυτό που θα μπορούσε να υπάρξει είναι η «μερική» επέκταση τω χωρικών υδάτων. Χωρίς αυτό σημαίνει να αποποίηση των 12 μιλίων. 

Κάποιος να τους το εξηγήσει. Εν πάση περιπτώσει τι λέει ο Γεραπετρίτης και τι πιστεύει η μια πρώην υπουργός Εξωτερικών χωρίς ρόλο σήμερα, δεν θα είχε αξία, αν δεν το υιοθετούσε ο υπουργός Άμυνας. Η έμπειρη Ντόρα κράτησε και μια πισινή: «Ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια. Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει».  

Αλλά ο Ν. Παναγιωτόπουλος φαλτσάρισε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τον πάτησε στον κάλο: «Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή (τα 12 μίλια) αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα της προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα». 

 Αυτή δεν μπορεί να είναι απάντηση υπουργού Άμυνας. Καθώς πρόκειται για έντιμο και αξιοπρεπή πολιτικό με αίσθηση καθήκοντος -Καραμανλικός γαρ- ας μείνουμε σε μια παρατήρηση: «Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων»;...

 Γ. Λακόπουλος 

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: