2.10.20

Και τρίτο προσχέδιο στο τραπέζι...




 ...για να πουν το «Ναι» Ελλάδα και Κύπρος...
« Μακριά νύχτα» στις Βρυξέλλες και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Το θέμα της Τουρκίας, αιφνιδιαστικά αντί να συζητηθεί στο δείπνο, απασχόλησε την Ολομέλεια των Ευρωπαίων ηγετών. Αρχικά η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι... θέλει ακόμα πολύ δουλειά το αρχικό προσχέδιο με αποτέλεσμα να κατατεθεί δεύτερο προσχέδιο. Ούτε και αυτό ήταν ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Πέμπτης να πέσει στο τραπέζι και τρίτο προσχέδιο και σύμφωνα μα τα όσα είπαν κυβερνητικές πηγές στην ΕΡΤ, πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο» και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού».

Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών».

Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: