4.10.20

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία...












...υψηλό πενταμήνου στην Ιταλία...

Την... προέλασή της στην Ευρώπη συνεχίζει η πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας στο πέρασμά της χιλιάδες θύματα και ανθρώπους σε νοσοκομεία. 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν... με σφοδρότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις επιμέρους κυβερνήσεις να προχωρούν σε συνεχή περιοριστικά μέτρα, επιχειρώντας να ανακόψουν την ορμή της. 

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε 16.972 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19. Ο αριθμός αυτός αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ για τη χώρα, προβληματίζοντας έντονα τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς βλέπει τις μολύνσεις να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν άλλοι 49 θάνατοι, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον στους 32.198.


Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πρόσφατα ότι η περιοχή του Παρισιού θα τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού Covid-19 από την προσεχή Δευτέρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Μπροστά στο ενδεχόμενο να τεθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, ιδιοκτήτες εστιατορίων και εργαζόμενοι στάθηκαν χθες μπροστά από τα καταστήματά τους φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και χτυπώντας μαγειρικά σκεύη, για να ζητήσουν από τη γαλλική κυβέρνηση να μην επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς.

Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν 2.844 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, ενώ 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών από τις 24 του περασμένου Απριλίου. Χθες, είχαν διαγνωσθεί 2.499 θετικοί στον ιό και 23 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης εξετάζει τόσο το ενδεχόμενο να μειώσει το ωράριο λειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων όσο και την επέκταση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

«Αντιμετωπίσαμε την πιο σκληρή φάση της επιδημίας, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μειώσει το επίπεδο ετοιμότητας και προσοχής. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα των θυσιών μας θα εξανεμιστεί σε κλάσμα δευτερολέπτου», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Σημειώνεται επίσης πως σχεδόν 300 άτομα βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ 3.205 νοσοκομειακά κρεβάτια φιλοξενούν ασθενείς με Covid-19. Τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμοί αυτοί σημειώνουν άνοδο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού.

 Στην Ισπανία, το νέο «μερικό» lockdown στην πρωτεύουσα Μαδρίτη είναι ήδη γεγονός. Μεταξύ άλλων, υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της πρωτεύουσας και σε εννέα προάστιά της, με συνολικό πληθυσμό 3,2 εκατομμύρια.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να βγουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης. Επίσης, η Μαδρίτη έχει κλείσει για τους επισκέπτες από άλλες πόλεις για κάθε «αδικαιολόγητη» επίσκεψη. Τα εστιατόρια θα πρέπει πλέον να κλείνουν στις 11 μ.μ. και τα καταστήματα στις 10 μ.μ. Μοιραία, η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για να ελέγξει εάν τηρούνται τα μέτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: