24.10.20

Χρήστος Σταϊκούρας: Ψεύδος...


Και οι καλοί χαλάνε κάποια στιγμή. Ή αλλιώς αν μπεις στο κλαμπ του Νεομητσοτακισμού στο τέλος θα γίνεις κι εσύ... ίδιος. Συμβαίνει με τον καθηγητή Χρήστο Σταϊκούρα, ευγενέστατο άνθρωπο και μετρημένο πολιτικό που βρέθηκε υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της ποσόστωσης που ίσχυσε στην αρχική συγκρότηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτός μπήκε ως Καραμανλικός. Υπό εποπτεία βεβαίως, όπως όλοι οι υπουργοί. Από υφισταμένους του και μετακλητούς του Μεγάρου Μαξίμου.

 Η αυτονόμηση Σκυλακάκη και το ιμπέριουμ Πατέλη τον έκαναν σάντουιτς. Ωστόσο παρέμενε πολιτικός με ήθος, κοινή λογική και επαφή με την αλήθεια- όσο μπορεί να γίνει αυτό σ’ αυτή τη κυβέρνηση που έχει το ψέμα ψωμοτύρι. 

 Η πρόταση μορφής για τη υπογραφή του στον ληστρικό «πτωχευτικό» νόμο, τον έστειλε ακόμη πιο βαθιά στο σύστημα Μητσοτάκη και τις μεθόδους του. Παραβλέποντας ότι το σύστημα Μητσοτάκη θα φύγει. Ο ίδιος είναι μόλις 47 ετών και από τους βουλευτές που πρέπει να βρίσκονται και στην επόμενη Βουλή. Απολογούμενος από το βήμα της για τη μομφή που δέχθηκε έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει τις πιθανότητες.

 Όχι μόνο για αναδύθηκε το στίγμα ενός νόμου που ρίχνει τα λαϊκά νοικοκυριά στον Καιάδα. Αλλά και γιατί προσπάθησε με παλαιοκομματικές σοφιστείες -του τύπου «κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους»- τερτίπια να αλλάξει τη συζήτηση. Π.χ. είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Τσακαλώτο: «Αυξήσατε τους φόρους εσείς, εμείς τους μειώνουμε».

 Είναι ο μόνος άνθρωπος στη σημερινή κυβέρνηση που δεν δικαιούται να το λέει. Πρώτα γιατί είναι ο μόνος υπουργός Οικονομικών από τη Μεταπολίτευση που παρέλαβε διαχειρίσιμη οικονομία. Και 37 δισ. καβάντζα. Αυτοί τους οποίους κατηγορεί παρέλαβαν το 2015 χρεοκοπημένη χώρα, άδεια ταμεία, σκληρό Μνημόνιο και τις θηλιές στον λαιμό. Έχει πλήρη επίγνωση ότι δεν ήταν οι κυβερνήσεις Τσίπρα που «έκοψαν το ΕΚΑΣ και μείωσαν αφορολόγητο», αλλά οι εντολές της τρόικας την οποία το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ έφεραν και εδραίωσαν στη χώρα. Όπως γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνδέει τους προκάτοχους με ύφεση γιατί του παρέδωσαν ανάπτυξη και πλεονάσματα. Όσα λάθη και αν έκανε ο Τσίπρας, προσπαθώντας ως αιθεροβάμων να τιμήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, υπήρξε έντιμος: όταν συγκρούσθηκε με το Μνημόνιο και όταν έβαλε την υπογραφή του σε ένα τρίτο που διαπραγματεύθηκε ο ίδιος.

 Οι πολίτες τού το αναγνώρισαν. Ο Σταϊκούρας ως ακαδημαϊκός και καταρτισμένος πολιτικός όταν μιλάει για τους φόρους ξέρει ποιος τους έβαλε. Την ανάγκη για υπερφορολόγηση προκάλεσε το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ που βύθισαν τη χώρα στη χρεοκοπία, συν τη σήψη, τη διαφθορά και την υποταγή της πολιτικής στη δύναμη του χρήματος. Γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς φόρους δεν νοείται. Όσοι λοιπόν την κατέστησαν αναγκαία, ευθύνονται και για τη φορολόγηση. Για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν μονόδρομος. Αλλά υπήρξε μια διαφορά από τους προκάτοχους του: προσπάθησε να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται και να κρατήσει τα χαμηλά στρώματα στον αναπνευστήρα -και το κατάφερε. Ακόμη και όταν άντλησε έσοδα από τη μεσαία τάξη, με επίγνωση ότι αυτοκτονεί εκλογικά. 

 Ο υπουργός Οικονομικών λοιπόν δεν έπρεπε να τα λέει αυτά. Ειδικά όταν είναι ο πρώτος υπουργός στη Ιστορία του υπουργείου του που για έξι μήνες ήταν ο πωλών τοις μετρητοίς, απλώς εκτελώντας τον προϋπολογισμό του προκατόχου του. Η συζήτηση στη Βουλή δεν αφορούσε τους φόρους, αλλά το κοινωνικό ανοσιούργημα της αρπαγής στέγης από τους αδύναμους. Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς το παρέλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου, που το συνδιαμόρφωσε με τραπεζίτες και «κοράκια». Ότι το υπέγραψε είναι δικό του θέμα- όπως είναι ότι δέχθηκε να το υποστηρίξει στη Βουλή χωρίς τον Πρωθυπουργό παρόντα.

 Αλλά η προσφυγή του στο κατασκευασμένο επιχείρημα «ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους φόρους» ήταν στην κορυφή της προεκλογικής προπαγάνδας της ΝΔ και ήταν «πιασάρικο». Είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αδέξια προσπάθεια να ξεφύγει. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθηγητής Χρηματοοικονομικών και ακέραιος πολιτικός, αδικεί τον εαυτό του όταν το επικαλείται και σήμερα. Όχι απλώς γιατί είναι λάθος. Αλλά γιατί είναι ψεύδος...

 Γ. Λακόπουλος 

 Πηγή:αnoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: