2.10.20

Φαινόμενα αποσύνθεσης στο Μαξίμου...


Σε πονοκέφαλο τείνει να εξελιχθεί η εμφάνιση πολλαπλών ενδοκυβερνητικών μετώπων, καθώς οι κόντρες μεταξύ των υπουργών, που προκάλεσαν και την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν και την... μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

 Τα φαινόμενα καταγράφονταν από το πρωθυπουργικό γραφείο ένα προς ένα και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι... μαζεύτηκαν πολλά, τότε αναγκάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος απαιτεί συλλογική λειτουργία και «συνευθύνη» όλων των υπουργών και όχι προσωπικά καπετανάτα.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο προχθές προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι το δόγμα «όλοι για έναν και ένας για όλους» πρέπει να διαπνέει όλη την κυβέρνηση. 

 Έρχονται δυσκολίες 

 Στο Μέγαρο Μα΄ξιμου έκριναν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απολύτως απαραίτητη ενόψει των δυσκολιών που έρχονται. «Η κοινωνία θα δοκιμαστεί, ο κορωνοϊός μας οδηγεί στον πιο περίεργο χειμώνα της ζωής μας και η κυβέρνηση θα πρέπει να δρα σαν μία γροθιά και όχι ο ένας υπουργός να τα βάζει με κάποιον άλλο», σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας με νόημα: «αν είναι να μπούμε στον χειμώνα με κόντρες υπουργών, τότε καλύτερα να κλείσουμε το μαγαζί από τώρα». Αν σκεφτεί κανείς, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις –από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ως τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και τα ελληνοτουρκικά- τότε καταλαβαίνει ότι η αποκατάσταση της κυβερνητικής συνοχής αποτελεί υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 Τα μέτωπα

 Πάντως, η αλήθεια είναι ότι πολλές κόντρες σιγόκαιγαν εδώ και καιρό, ενώ τώρα απλώς βγήκαν στην επιφάνεια. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι καινούργιο, αφού για τους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ είναι σαφές και γνωστό πως αρκετοί υπουργοί έχουν κόντρες με συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, οι βολές Σταϊκούρα κατά Μηταράκη για το κέντρο προσφύγων στις Θερμοπύλες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Ταυτοχρόνως, στο εσωτερικό του υπουργείου Μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος είναι «παροπλισμένος», ενώ με «αποψιλωμένες» αρμοδιότητες προχωρά και ο Γιάννης Βρούτσης: κι αυτό διότι τού έχει διαμηνυθεί από ψηλά ότι με το Ασφαλιστικό δε θα ασχοληθεί καθόλου, αλλά θα αφήσει τα πάντα στον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Ταυτοχρόνως, η σχέση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της υπουργού Παιδείας είναι εξαιρετικά τεταμένη, ενώ ειδικά μετά το φιάσκο με τις μάσκες η κατάσταση παραλίγο να ξεφύγει. Η Νίκη Κεραμέως φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει αναρμόδια για το θέμα, εκνευρίζοντας τον Θεοδωρικάκο, ενώ ο τελευταίος είχε φροντίσει να πετάξει την «καυτή πατάτα» αφενός στην ΚΕΔΕ, αφετέρου στην επιτροπή δημόσιας υγείας, την οποία κατηγόρησε πως έδωσε λαθεμένες προδιαγραφές. Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, βάλλεται και στο εσωτερικό του Μαξίμου, αφού η προσπάθειά του να «αφήσει την ουρά του απ’ έξω», όπως το θέτει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, προκάλεσε τη δυσφορία του πρωθυπουργού. Και αυτό φάνηκε με το άδειασμα που υπέστη από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος από βήματος Βουλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέρριπτε ποτέ την ευθύνη για οτιδήποτε σε διοικητικά όργανα ή επιτροπές, όπως έκανε ο υπουργός Εσωτερικών για τις μάσκες...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: