24.10.20

Τι αλλάζει από σήμερα στις μετακινήσεις και τις μάσκες...

 Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς ανεφερε με ποιον τρόπο θα μπορούν να μετακινούνται  κατ' εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως 05:00 το πρωί, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Για τους...εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Για του εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ' εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε, βέβαια, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ, είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Αν υπάρχει θέμα υγείας, αν υπάρχει ζήτημα ανάγκης φαρμακείου, στη διαδρομή από το σπίτι μας μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει» είπε.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, που είναι υποχρεωτική παντού στις περιοχές Επιπέδου 3 και 4, εξαιρούνται οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Επίσης, από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται όσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η χρήση της μάσκας στις περιοχές αυτές γίνεται πλέον υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια «διαλείμματα μάσκας» έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Ο χάρτης έχει ως εξής:




Δεν υπάρχουν σχόλια: