17.10.20

«Πόλεμος» στην ιταλική κυβέρνηση για τα επικείμενα μέτρα...

 
Νέο πακέτο σκληρών μέτρων ετοιμάζει η Ρώμη, αφού η πανδημία πλήττει βαριά τη γειτονική χώρα με τα κρούσματα να ξεπερνούν χθες τα 10.000 σε μία μέρα. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 10 μ.μ. μέχρι 6 π.μ.

Σύμφωνα με... τη La Stampa, δύο σενάρια υπάρχουν. Το πρώτο οι αρχές να εμποδίσουν οποιοδήποτε να βγει τη νύχτα από το σπίτι του, ακόμα και για να επισκεφτεί φίλους ή συγγενείς, και το δεύτερο -και πιο πιθανό- να κλείσουν όλο οι δημόσιοι χώροι το βράδυ, προκειμένου να σταματήσει η νυχτερινή ζωή στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, θέλει πρώτα να συμβουλευτεί τιςς περιφέρειες πριν εκδοθεί απόψε ένα διάταγμα με άμεση ισχύ.


Η αυστηροποίηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν θα αφορά επίσης σχολεία και εργασιακούς χώρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τηλεργασία θα επεκταθεί προκειμένου να ξεπερνά περισσότερο από το 50% των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση.

«Διχόνοια» εντός της κυβέρνησης
Διαφωνία υπάρχει και για τις σχολικές δομές, καθώς το συγκυβερνών κόμμα των Πέντε Αστέρων εξέφρασε αντιρρήσεις για την τηλεκπαίδευση, ενώ και στους κόλπους του δημοκρατικού κόμματος υπάρχει ο φόβος ότι οι οικογένειες αναγκαστικά θα περιοριστούν λόγω των παιδιών. 

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει η έναρξη των μαθημάτων κατά μία ή δύο ώρες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιδημιολόγοι συστήνουν το λουκέτο σε όλες τις «επικίνδυνες» επιχειρήσεις, όπως γυμναστήρια, κομμωτήρια, κινηματογράφους και θέατρα, αλλά κυρίως στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

Έντονες διαφωνίες στις περιφέρειες
Έντονες διαφωνίες εκφράζονται και στις περιφέρεις, καθώς η κάθε μία φαίνεται να τραβά τον δικό της δρόμο. Στην Καμπανία διχάζει η απόφαση του κυβερνήτη για κλείσιμο των σχολείων επί δύο εβδομάδες.

Στο Πιεμόντε θα πρέπει να κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός των φαρμακείων από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 π.μ., ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τις 9 μ.μ.

Την ίδια ώρα στη Λομβαρδία οι μεν επιδημιολόγοι συστήνουν γενικό «λουκέτο» για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, προς το παρόν έχει αποφασιστεί απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ από τις 6 το απόγευμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 9 το βράδυ. Για τα εστιατόρια η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα.

Και οικονομικό κόστος
Στο μεταξύ οι επιχειρηματίες προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι περιοριστικά μέτρα στις εμπορικές δραστηριότητας και στην εστίαση με απαγόρευση κυκλοφορεί από νωρίς το βράδυ μπορεί να κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ το μήνα, να θέσει τον κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να γονατίσει τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Οι επιχειρηματίες παραδέχονται μεν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία, προειδοποιούν δε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: