25.10.20

Υγειονομική κρίση: Πώς η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο...


Η πανδημία βγαίνει εκτός ελέγχου, οι επιδημιολόγοι κρούουν κώδωνα κινδύνου προειδοποιώντας ακόμη και για... 3.000 με 4.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα έως τον Δεκέμβριο, και η κοινωνία πληρώνει πλέον το τίμημα της κυβερνητικής ολιγωρίας του τελευταίου τετραμήνου. 

 Η έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων – απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές και χρήση μάσκας παντού – συνέπεσε με την νέα έκρηξη και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που χθες έφθασαν στα 935. Συνοδεύτηκε, δε, με κυβερνητικές διαρροές για νέο, ακόμη πιο αυστηρό κύκλο περιορισμών εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν την περίφημη «ατομική ευθύνη», ο οποίος φέρεται να περιλαμβάνει: 

 «Κλείδωμα» στους «κόκκινους νομούς με απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, δηλαδή το επίπεδο 4. 

Επιβολή ακόμη πιο αυστηρού ωραρίου στην εστίαση στο μοντέλο του Παρισιού (κλείσιμο στις 9 ή στις 10 το βράδυ) ή ακόμη και καθολικό λουκέτο σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

 Περιορισμό μετακινήσεων (με τα γνωστά SMS) για τους πολίτες άνω των 65 ετών. 

Οι διαρροές αυτές και μόνον όμως, ακριβώς την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή τα δύο νέα περιοριστικά μέτρα, είναι και ενδεικτικά των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης και της ανεπάρκειας στην διαχείριση της υγειονομικής απειλής. Ηδη, αρκετοί λοιμωξιολόγοι αμφισβητούν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα των νέων περιορισμών που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ειδικά το σκέλος που αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα μόνον στις περιοχές που είναι «πορτοκαλί» και «κόκκινες».  

Το μέτρο, εκτός από αναποτελεσματικό, κρίνεται και επικίνδυνο από αρκετούς ειδικούς καθώς, όπως λένε, ενθαρρύνει μετακινήσεις από επιβαρυμένες περιοχές σε άλλες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, και έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Ηδη, παρατηρείται το φαινόμενο της νυχτερινής μετακίνησης από πόλη σε πόλη, όπως από την Αθήνα στην Χαλκίδα, από την Πάτρα στην Ναύπακτο ή από την Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του καθηγητή Γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Άρα δεν καλυπτόμαστε, γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown». Ο ίδιος μίλησε και για καθυστέρηση στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, λέγοντας πως από καιρό φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε: «Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια, θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία». 

 Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονες επιφυλάξεις για την α λα καρτ απαγόρευση κυκλοφορίας είχαν και αρκετοί ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όμως δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας ήταν να υπάρξει οπωσδήποτε ένα μήνυμα παρέμβασης και δράσης του πρωθυπουργού – σε επικοινωνιακό πάντοτε επίπεδο -, που όμως δεν θα πλήξει βαριά την οικονομική δραστηριότητα για την οποία τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι καταρρέει. Ανάλογες αντιρρήσεις εκφράζονται από τους λοιμωξιολόγους και για τα πιθανά νέα μέτρα που αναφέρονται στις διαρροές, στα οποία υπάρχουν και πάλι εξώφθαλμες αντιφάσεις.

 Για παράδειγμα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ενοχοποιεί και να στοχοποιεί σταθερά τους νέους για την μετάδοση του ιού, και από την άλλη να προειδοποιεί με απαγόρευση μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 που εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα με άλλη διαρροή, όπως αναφέρει το σημερινό «ΒΗΜΑ», εάν τα ημερήσια κρούσματα φθάσουν στις 2.000 τότε θα επιβληθεί γενικό lockdown. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνο που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι η αντοχή του συστήματος Υγείας: Όλα τα μηνύματα από το Μαξίμου δείχνουν ότι γενικό lockdown θα υπάρξει μόνον εάν φανεί ότι η αντοχή των ΜΕΘ φθάνει σε οριακό σημείο... 

 Μαρίνα Αλεξανδρή 

 Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: