2.10.20

Ανεξέλεγκτη η φωτιά που καίει το δάσος της Δαδιάς...


ΒΙΝΤΕΟ

Με το πρώτο φως της ημέρας την Παρασκευή, ξεκίνησαν οι εναέριες επιχειρήσεις, για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Λευκίμης Σουφλίου Έβρου, που κατακαίει πυκνές δασικές εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, αγγίζοντας τον πυρήνα που... αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ευρώπη.

Τα πλάνα του τοπικού ενημερωτικού portal e-evros.gr, από τις βραδινές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την αγωνιώδη προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής , να μην αγγίξουν οι φλόγες την «καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, που φωλιάζουν δεκάδες είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων ήταν υπεράνθρωπες, παρά τις αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του απροσπέλαστου του εδάφους, σε πολλά σημεία του πυκνού δάσους του Εθνικού Δρυμού, όσο και των ισχυρών ανέμων 4 - 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατέφτασαν στο σημείο επιπλέον ενισχύσεις, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 2 ομάδες από της 2η ΕΜΑΚ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων & 34 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επίσης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Στρατιωτική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία και ο δήμος Σουφλίου με μηχανήματα που όλη τη διάρκεια της νύχτας διάνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μπει φραγμός στην καταστροφική λαίλαπα και να διασωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευκίμη και από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επικεντρώθηκαν στο να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Δαδιάς κάτι όπως που δεν αποφεύχθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Το δύσκολο κλίμα, όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Αναφορές για εκρήξεις και για πυροσβέστες που κινδύνευσαν διαψεύστηκαν από αρμόδιους τοπικούς φορείς, την ίδια ώρα που βρίσκονται σ’ εξέλιξη και έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο ανατολικά και επιχειρούν να προωθηθούν απαρατήρητοι στο εσωτερικό από τα ορεινά περάσματα του Σουφλίου, με κατεύθυνση το Δέρειο και από εκεί τη Ροδόπη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: