2.10.20

Πρόκριση με ανατροπή μετά από 29 χρόνια...


Πρόκριση με ανατροπή και νίκη σε ευρωπαϊκό αγώνα, είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν, αμφότερες στην πρώτη θητεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. 

Στο χθεσινό (1/10) ματς με τη Βόλφσμπουργκ η Ένωση βρέθηκε πίσω στο... σκορ στο ημίχρονο (Μεχμέντι 45΄), αλλά έγραψε Ιστορία γυρίζοντας «τούμπα» το ματς (2-1) και προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League με τα γκολ των Σιμόες (65΄), Ανσαριφάρντ (90+4΄). 

Έχουν περάσει 29 χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Ήταν 6 Νοεμβρίου 1991 και η ΑΕΚ υποδεχόταν τη Σπαρτάκ Μόσχας στο «Νίκος Γκούμας», στη ρεβάνς του 0-0 της Ρωσίας. Ο στόχος της πρόκρισης στον Γ΄ γύρο του κυπέλλου UEFA άρχισε να ξεθωριάζει μόλις στο 15΄ όταν η Σπαρτάκ προηγήθηκε με πέναλτι του Μοστοβόι. Με τον κόσμο στο πλευρό της και με εμφάνιση εφάμιλλη της χθεσινής, ο Ντανιέλ Μπατίστα στο 64΄ και ο Βασίλης Δημητριάδης στο 75΄ υπέγραψαν τη μεγάλη ανατροπή. Ήταν η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή Ιστορία της ΑΕΚ που γύρισε ματς ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνας. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το επανέλαβε εναντίον της Βόλσφμπουργκ. 

Χρονικά, η πρώτη πρόκριση με ανατροπή, συνέβη στον αγώνα με την Ντιναμό Δρέσδης στις 27 Σεπτεμβρίου 1989. Η Ένωση είχε ηττηθεί 1-0 στην Ανατολική Γερμανία και στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας ο Γκίτσχοφ έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο 10΄. Δύσκολα τα πράγματα καθώς η ΑΕΚ χρειαζόταν πλέον τρία γκολ. Πέτυχε πέντε (!) και με το τελικό 5-3 προκρίθηκε στον Β΄ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών. 

Στη «μάχη» με τη σλοβακική Χέμλον Χούμενε, στον α΄ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1996/97, υπήρχε μία «υποψία» ανατροπής. Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει 1-0 στο πρώτο ματς και στη ρεβάνς της 26ης Σεπτεμβρίου 1996 η Χέμλον προηγήθηκε μόλις στο 19ο δευτερόλεπτο με τον Ντίνα. Όμως, οι «κιτρινόμαυροι» ισοφάρισαν πολύ γρήγορα (19΄ Νικολαϊδης) και προηγήθηκαν πριν από το ημίχρονο (Μπατίστα 44΄). Το προβάδισμα της Χέμλον δεν θα στερούσε από την ΑΕΚ την πρόκριση, αλλά θα έστελνε το ματς στην παράταση, συνεπώς δεν συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τις προκρίσεις εναντίον της Σπαρτάκ Μόσχας και της Ντιναμό Δρέσδης. 

Τέλος, η πιο πρόσφατη νίκη με ανατροπή της ΑΕΚ στην Ευρώπη χρονολογείται στις 9 Αυγούστου 2006, στο Εδιμβούργο. Η Χαρτς προηγήθηκε με τον Μιλονιούνας στο 62΄, αλλά οι Καπετάνος (89΄), Λυμπερόπουλος (90+3΄) διαμόρφωσαν το τελικό 2-1 για την Ένωση, που επικράτησε πολύ εύκολα 3-0 στη ρεβάνς και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: