19.10.20

Η ανακάλυψη μιας 14χρονης...


...μπορεί να νικήσει τον κορονοϊό...

Η Ανίκα Τσεμπρόλου ανακάλυψε ένα μόριο το οποίο μπορεί να προσκολληθεί στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-COV-2, δηλαδή του διαβολικού κορονοϊού που... σαρώνει την υφήλιο από την αρχή του 2020. Η Ανίκα Τσεμπρόλου είναι μια 14χρονη μαθήτρια λυκείου από το Φρίσκο του Τέξας, η οποία έλαβε μέρος σε διαγωνισμό για νέους με επιστημονικά ενδιαφέροντα.

Αναδείχθηκε νικήτρια στο «3M Young Scientist Challenge» και της απονεμήθηκε έπαθλο 25.000 δολαρίων για τη σημαντική συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης. 

Η χορηγός εταιρεία του διαγωνισμού απηύθυνε πρόσκληση σε μαθητές των ανώτερων τάξεων του λυκείου, ζητώντας τους να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητας. Μολονότι η προκήρυξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν δηλαδή ακόμη ο κορονοϊός ήταν μια υπόθεση που αφορούσε μόνο την Κίνα, η Ανίκα Τσεμπρόλου είχε την έμπνευση να καταπιαστεί με την ανάλυση του συγκεκριμένου ιού.

Με τον τίτλο, πλέον, της «Κορυφαίας νέας επιστήμονα των ΗΠΑ», η Ανίκα δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι με το μόριο το οποίο εντόπισε στο μικροσκόπιο, η έρευνα για τη συμπεριφορά και τα ενδεχόμενα τρωτά σημεία του κορονοϊού μπορεί να επιταχυνθεί. Διότι με το συγκεκριμένο σωματίδιο, όταν ενωθεί με τις πρωτεϊνικές ακίδες, μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτή είναι ίσως μια πιθανή αφετηρία για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού αντιδότου για την επιδημία του COVID-19.

Η μέθοδος την οποία εφάρμοσε η Ανίκα Τσεμπρόλου στην έρευνά της συμπεριλάμβανε την παρατήρηση εκατομμυρίων μικροσκοπικών μορίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ξεκίνησε από τη μελέτη του ιού της γρίπης, πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι ο νέος κορονοϊός αποτελούσε μια πολύ μεγάλη απειλή -και άρα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο μελέτης...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: