9.7.20

Άλλη μια νύχτα έντασης στο Βελιγράδι...










...παρά την υπαναχώρηση για γενικό lockdown(ΦΟΤΟ)...

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να μην προχωρήσει τελικά στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της πανδημίας.

Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης  ...
πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, αλλά και στις άλλες δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Νόβισαντ και τη Νις.


Έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων και για δεύτερο συναπτό βράδυ ορισμένοι προσπάθησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό «κλοιό» και να εισέλθουν στο κτίριο.

Κάποιοι διαδηλωτές αφαίρεσαν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτήριο της Βουλής και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ είχε επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα, έφιππους, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής και ειδικά σκυλιά.



Επεισόδια ξέσπασαν και στην πόλη Νις, την τρίτη μεγαλύτερη της Σερβίας, όπου εκδηλώθηκε φωτιά στο δημαρχείο.

Δακρυγόνα έπεσαν όμως και στη Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.
Υπήρχαν και διαδηλωτές που κρατούσαν σταυρούς κι άλλα θρησκευτικά σύμβολα, καλώντας τόσο την αστυνομία όσο και άλλους διαδηλωτές να απόσχουν από τις εκδηλώσεις βίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπότζα Στεφάνοβιτς, περιέγραψε την κατάσταση ως πλήρη, ωμή βία και έκανε λόγο για «επιχείρηση λιντσαρίσματος» κατά αστυνομικών. Ο ίδιος ανέφερε πως τραυματίστηκαν περίπου 10 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ένας κατέληξε με σπασμένα πόδια.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η βία ξέσπασε κυρίως μεταξύ διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών και απείλησε ότι θα συλλαμβάνεται όποιος θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια και την ιδιοκτησία άλλου προσώπου.

Το κύμα οργής ξέσπασε την Τρίτη, καθώς ο Βούτσιτς ανακοίνωσε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιδράδι, λόγω της έξαρσης της Covid-19. Μερικές ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις που κατέληξαν σε επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο.

Κατόπιν αυτού, χθες ο πρόεδρος της χώρας έκανε πίσω απ' την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 11 νέοι θάνατοι και 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη, από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για τη διασπορά της νόσου. Ενώ στην αρχή της πανδημίας οι Αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα, στη συνέχεια ήρθησαν σχεδόν όλοι οι περιορισμό στον δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Ιουνίου. Επίσης, πολλές αθηλτικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ένα τουρνουά τένις με τη σφραγίδα του Τζόκοβιτς -που επίσης κόλλησε κορονοϊό- αλλά και ποδοσφαρικοί αγώνες διεξήχθησαν σε γεμάτα από κόσμο γήπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: