11.7.20

Η διπλή μετεγγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη...



Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ισχυρίζεται ότι δεν είναι συνεργάτης του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα. Η θέση του είναι κατανοητή και εμφανώς δύσκολη. Ο πρώην, κατά δήλωσή του, και επί χρόνια συνεργάτης του, πριν περάσει στην ευρύτερη γαλάζια αγκαλιά, χαρακτηρίστηκε από...
τη Ν.Δ. και τα φιλικά της μίντια ως η επιτομή της «νέας διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ», ο αναξιόπιστος επιχειρηματίας με τα βοσκοτόπια.

Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, ξέρει να ελίσσεται καλά στο πολιτικό σκηνικό, έχοντας περάσει από όλους σχεδόν τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους τα τελευταία 30 χρόνια: αρχής γενομένης από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ (γραμματέας το 1990), ένα φεγγάρι στον Συνασπισμό (1991), ύστερα υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ (αντιδήμαρχος Πειραιά) με στενές σχέσεις με τον Κώστα Λαλιώτη, φλέρταρε με την κεντροδεξιά επί Γιώργου Παπανδρέου (όταν δεν ευοδώθηκε αυτή η συνεργασία) για να καταλήξει σήμερα υπουργός της Ν.Δ.

Υπάρχει όμως μια κρίσιμη περίοδος που αποσιωπάται στη δημόσια αφήγηση των γεγονότων της διετίας 2015-2016, στην οποία ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο μέχρι τότε βασικός συνεργάτης του Χρήστος Καλογρίτσας (εκδότης της εφημερίδας «Η Πρώτη») διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Οι δυο τους διατηρούσαν παραπάνω από εξαιρετικές σχέσεις και έστησαν μαζί στις αρχές του 2000 την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, που είχε έντονη παρουσία στο ΜEGA και στον ΔΟΛ.

Το άδοξο φλερτ

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πετυχημένος επαγγελματίας στον χώρο του, ξέρει πάντα να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα. To 2015 το σωστό μέρος λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ και το ιδανικό πρόσωπο να είσαι κοντά του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Μέσα στο 2015 αναπτύσσεται ένα έντονο φλερτ του σημερινού υπουργού της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα φλερτ που ξεκινά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και φτάνει μερικές μέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Μέσα σε εκείνο το χρονικό διάστημα καταγράφονται τουλάχιστον πέντε επαγγελματικές συναντήσεις σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα μεταξύ του Μαξίμου και του Τάκη Θεοδωρικάκου. Οι περισσότερες από αυτές τις συναντήσεις, που έγιναν είτε στο μέγαρο Μαξίμου είτε στη Νέα Σμύρνη (όπου έδρευε και η GPO) είτε σε κεντρικά ξενοδοχεία, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Νίκου Παππά και του Τάκη Θεοδωρικάκου με αντικείμενο κυρίως την πιθανή σύναψη συνεργασίας για τη Στρατηγική Επικοινωνία (με μελέτες focus group κ.ά.) του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε στο καφέ του κεντρικού ξενοδοχείου Hyatt στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016. Συμφωνία δεν επετεύχθη καθώς η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πολύ υψηλή τελικά την οικονομική προσφορά της GPO. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν και αρκετές ακόμα συναντήσεις του Νίκου Παππά με διευθύνοντες συμβούλους και άλλων εταιρειών, όπως της MRB και της Metron Analysis. Η άνετη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκαλεί την προκήρυξη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι η ώρα της μεταγραφικής περιόδου. Εναν μήνα μετά το ραντεβού με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τακης Θεοδωρικάκος ορίζεται σύμβουλος στρατηγικής του τότε υποψηφίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά κερδίζει το χρίσμα τον Ιανουάριο του 2016.

«Από διαφορετικές αφετηρίες συναντηθήκαμε σε έναν χώρο δημιουργικών ιδεών. Ο Κυριάκος υπερβαίνει τα όρια της Ν.Δ. γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους του μέτρου, της λογικής, στους ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά τη χώρα» είπε, εξηγώντας τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 16 Ιουλίου 2016 ο ίδιος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της GPO, η οποία επί της ουσίας αδρανοποιείται. Τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τερζόγλου, έως τότε διευθύνων σύμβουλος και άνθρωπος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Τ. Θεοδωρικάκου, όπως προκύπτει από το πρακτικό της 29.7.2016 που δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ στις 18.6.2018.


(«GPO: Καλογρίτσας - Θεοδωρικάκος, δεν χώρισαν ποτέ», «Αυγή» 7.7.2020). 

Μέχρι το 2018 στη μετοχική σύνθεση της GPO εμφανίζονται στενά συγγενικά πρόσωπα των οικογενειών Καλογρίτσα και Θεοδωρικάκου. Οπως έγραφε η« Εφ.Συν.» στις 8.7.2020, στη συνέχεια το ποσοστό της GPO μεταβιβάστηκε από τη σύζυγο του κ. Θεοδωρικάκου στον Πάτροκλο Κουδούνη, στέλεχος της Ν.Δ. και στενό προσωπικό συνεργάτη του, με τον οποίο συμμετέχουν σε κοινές καμπάνιες, από την ΟΝΝΕΔ μέχρι την Κίνα.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Το καλοκαίρι του 2016 είναι το καλοκαίρι των τηλεοπτικών αδειών του νόμου Παππά, ενός νόμου που δέχεται συντονισμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση (που μπλοκάρει τη σύσταση του ΕΣΡ) και των περισσοτέρων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.

Μπροστά στη μετωπική επίθεση των περισσότερων επιχειρηματιών του κλάδου (σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας) εναντίον της κυβέρνησης και του νόμου, στελέχη της κυβέρνησης –παρότι δεν το παραδέχονται δημοσίως– καλοβλέπουν την περίπτωση του εργολάβου Καλογρίτσα, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος απέναντι στην ομοβροντία των άλλων μέσων. Ο Καλογρίτσας δηλώνει μάλιστα ότι έχει έτοιμο σχέδιο και προσωπικό και επιθυμεί να αναθέσει επιτελικό ρόλο στον Νίκο Ευαγγελάτο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στην εφημερίδα «Η Πρώτη».

Παρέχονται προφορικές διασφαλίσεις ότι μέσω της κατασκευαστικής του «Τοξότη» υπάρχει επαρκής ρευστότητα τόσο για την κατάθεση της εγγυητικής, για το πιθανό τελικό τίμημα, αλλά και για τη λειτουργία του σταθμού με τις αυστηρές προδιαγραφές που έθετε ο νόμος, ειδικά ως προς τον αριθμό εργαζομένων.

Παράλληλα, όμως, η πλευρά Καλογρίτσα αναζητά εναγωνίως χρήματα. Η κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης» συνάπτει σύμβαση υπεργολαβίας με τον αραβικό κολοσσό CCC για έργο στο Ντουμπάι, εισπράττοντας ως ποσό προκαταβολής 3 εκατ. ευρώ.

Η CCC, η οποία έχει έδρα στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 89 και απαγορεύεται να παρέχει υπηρεσίες και να τιμολογεί στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως δεν προκύπτει από πουθενά πως ο κατασκευαστικός κολοσσός (7,4 δισ. δολάρια έσοδα το 2017) είχε κάποια πρόθεση ή οικονομικό συμφέρον επιχειρηματικής εμπλοκής με τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Στις 29 Αυγούστου 2016 κατατίθεται τελικά από την εταιρεία «Ι.Β. Καλογρίτσας ΤΠΚ ΜΑΕ» εγγυητική επιστολή ποσού 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, απόφαση 228, 29/8/2016) .

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 η εταιρεία ανακηρύσσεται προσωρινός υπερθεματιστής για μία εκ των τεσσάρων δημοπρατούμενων αδειών έναντι τιμήματος 52.600.000 ευρώ και ακολούθως οριστικός υπερθεματιστής (απόφαση 239, 9/9/2016). Εντυπωσιακά μικρότερη σε σχέση με των υπολοίπων ήταν η προσφορά που κατέθεσε τότε ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Λίγους μήνες αργότερα η κίνηση αυτή θα δικαιωνόταν.

Η συνάντηση του 2016

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ενώ ήδη έχει ξεσπάσει το «σκάνδαλο του κόκκινου εργολάβου με τα βοσκοτόπια», σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης συναντιούνται σε πολύ εγκάρδιο κλίμα (Newpost, «Καλογρίτσας - Θεοδωρικάκος: Μια αναπάντεχη συνάντηση ή...», 11.9.2016) οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες: o «γαλάζιος» πλέον Θεοδωρικάκος και ο κατά τον αντιπολιτευόμενο Τύπο «κόκκινος καναλάρχης». Δύο πρώην συνέταιροι σε αντίπαλες(;) ομάδες.

Την ίδια περίοδο ο υποψήφιος καναλάρχης φέρεται να συναντά πολλούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους τους ζητώντας χρηματοδότηση για την πληρωμή μέρους του τιμήματος. Μεταξύ των επιχειρηματιών ήταν οι Μαρινάκης, Κυριακού και Κοντομηνάς αλλά και η αραβική CCC. Ο Καλογρίτσας μέχρι σήμερα δεν έχει διαψεύσει αυτές τις συναντήσεις.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 η εταιρεία «Ι.Β. Καλογρίτσας ΤΠΚ ΜΑΕ» κηρύσσεται έκπτωτη επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 18,2 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση της άδειας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 15 ημερών. Ως συνέπεια της ανωτέρω κήρυξης, η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (απόφαση 259, 26/9/2016).

Μετά το ζήτημα με την έγκριση του «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτικό Βατερλό» της κυβέρνησης. Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωνε: «Είναι εμφανές το τρίγωνο της διαπλοκής: «κυβέρνηση - Καλογρίτσας - Attica Βank».

Ξεχνούσαν βέβαια πως η υπόθεση των «θαλασσοδανείων» και της συγκεκριμένης τράπεζας τέθηκε στο αρχείο τον Απρίλιο του 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά, μετά την ψήφιση της σκανδαλώδους τροπολογίας για την εκ των προτέρων αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών. Το διάστημα μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας είχε θαφτεί στα συρτάρια της Εισαγγελίας για έναν ολόκληρο μήνα το καυτό πόρισμα Καλούδη.

Οπως θα γίνει γνωστό, βέβαια, πολύ αργότερα, στις 15.1.2020, ο δικηγόρος Ανδρέας Λοβέρδος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του πρώην «κόκκινου», «διαπλεκόμενου» εργολάβου. («Μα δικηγόρος του Καλογρίτσα ο Λοβέρδος;» «Εφ.Συν.» 15.1.2020)

Τον Οκτώβριο του 2016 ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει και επισήμως Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, θέση που θα κρατήσει ώς τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τιμά την επιλογή του, και θεωρώντας πως ήταν μια εξαιρετική μεταγραφή τον ορίζει υπουργό Εσωτερικών, αφού πρώτα εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Επιστροφή της εγγυητικής

Πίσω στο 2016. Ο διαγωνισμός για τις άδειες τελικά ναυαγεί μετά την απόφαση του ΣτΕ στις 26 Οκτωβρίου 2016. Στις 19 Ιανουαρίου 2017 η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ επιστρέφει στην εταιρεία «Ι.Β. Καλογρίτσας ΤΠΚ ΜΑΕ» λόγω της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. (Απόφαση 42, 19/1/2017) Τα χρήματα είχαν δεσμευτεί και ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν.

Την Κυριακή 4.7.2020 ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης όχι απλώς υιοθέτησε τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα στη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία CCC, αλλά υποστήριξε πως από «τα 3 εκατ. που με τη μεσολάβηση του Νίκου Παππά πήρε ο Καλογρίτσας από την CCC, τα 2,5 εκατ. τελικά τα έδωσε για να ιδρυθεί η εφημερίδα Documento». Μετά το εξώδικο του σημερινού εκδότη της εφημερίδας Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος ανέλαβε την εφημερίδα τον Απρίλιο 2017 μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπαναχώρησε λέγοντας: «Εγώ δεν έχω πρωτογενή ενημέρωση».

Το κλίμα βέβαια για τον Χρήστο Καλογρίτσα έχει αλλάξει εδώ και καιρό ανάμεσα σε ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. Και αυτό αποτυπώθηκε κατά καιρούς σε διάφορες αναρτήσεις σε φιλικά προς τη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης, με αποκορύφωμα τον εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει τέλος Ιουνίου 2020 για τις επερχόμενες αποκαλύψεις Καλογρίτσα, οι οποίες τελικά έγιναν μία εβδομάδα μετά, σε μια άλλη εφημερίδα, στο «Πρώτο Θέμα».

Η απόφαση της Γενεύης

Μετά τις «αποκαλύψεις» του «Πρώτου Θέματος», η «Εφ.Συν.» (6.7.2020, «Για Αθέτηση Συμφωνίας καταδικάστηκε ο κ. Καλογρίτσας») δημοσίευσε ολόκληρη την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Γενεύης, το οποίο δικαίωσε τη λιβανέζικη CCC απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα. Στη σελίδα 26 της απόφασης φαίνεται πως μέχρι τις 14.10.2016, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, η κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης» ενδιαφέρεται, όπως φαίνεται μέσω mail, ενεργά, όπως λέει η ίδια, για το έργο στα Εμιράτα! Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της «Τοξότης», Κωνσταντίνος Μπάσιας, αναφέρει στην CCC πως η «εταιρεία [Τοξότης] ενδιαφέρεται για το έργο και εργάζεται πάνω σε αυτό». Μετά από αυτήν την ημερομηνία και ενώ έχει μεσολαβήσει το ναυάγιο των τηλεοπτικών αδειών, η «Τοξότης» σταματά να ασχολείται με το έργο. Ομως η πλευρά Καλογρίτσα εξακολουθεί να χρωστάει 3 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη χρονιά η λιβανέζικη εταιρεία καταγγέλλει τη σύμβαση και ζητά την επιστροφή των χρημάτων. Ενδεικτική είναι η απάντηση της «Τοξότης»: «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της επιστολής αφού γνωρίζετε πολύ καλά τους λόγους και τον σκοπό για τους οποίους καταρτίστηκε». Η πλευρά Καλογρίτσα αναφέρει στο δικαστήριο πως «αυτή η συμφωνία είναι μυστική και συνεπώς άκυρη και ανίσχυρη».

Το Ελβετικό Δικαστήριο απέρριψε τελεσίδικα όλους τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα και υποχρεώνει την «Τοξότης» να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ στην CCC με επιτόκιο 5% από τις 14.7.2017 και να καλύψει και άλλα 130.000 ευρώ ως έξοδα διαιτησίας.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την Τετάρτη 1.7.2020 ζήτησε να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου της Γενεύης.

Αυτούς τους νομικά έωλους ισχυρισμούς Καλογρίτσα έκανε σημαία τους σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η Νέα Δημοκρατία, υπουργοί της κυβέρνησης και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει τη λίστα του αίσχους με τις χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: