12.7.20

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Βυζαντινός ψάλτης...


Ενα εξαιρετικό αφιέρωμα για τον μεγαλύτερο ίσως Ελληνα τραγουδιστή (τον μεγαλύτερο του 20ου αιώνα, όπως είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις) της ΕΡΤ...
"Ιερουργουσε με την φωνή του. Ηταν η απόλυτη ανδρική φωνή. Στις συναυλίες υπήρχε μυσταγωγία, με τα τραγούδια του Μίκη και τους μεγάλους ποιητές", είπε η Μαρία Φαραντούρη. 

"Ηταν ίσως ο μεγαλύτερος Ελληνας τραγουδιστής. Εδωσε χρώμα στην ζωή των Ελλήνων. Είπε μοναδικά και αξεπέραστα τα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και απογείωσε τις συνθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη", είπε ο Μανώλης Μητσιάς. 

Στη πολύ καλή εκπομπή, "Στα τραγούδια λέμε ναι", πήρε μέρος και η πρωτότοκη κόρη του Μπιθικώτση, Αννα. 

Τα...
μεγάλα τραγούδια, που συνδέθηκαν με το όνομα του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τραγούδησαν - ενώ έπαιζαν ταυτόχρονα και βίντεο αρχείου με τον ίδιο τον τραγουδιστή- οι Κώστας Μακεδόνας, Πίτσα Παπαδοπούλου, Παύλος Δημητριάδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Δήμου, Ηλίας Κλωναρίδης κι άλλοι τραγουδιστές της νεότερης γενιάς. 

Εντυπωσίασαν οι εικόνες και το εξαιρετικό μοντάζ από το αρχείο της ΕΡΤ, απ' όπου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα με τους μεγάλους μας ποιητές (Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Μιχάλη Κατσαρο, Ιάκωβο Καμπανέλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο) να μιλάνε για τον μεγάλο τραγουδιστή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: