28.5.20

Περί ευνοημένων συνταξιούχων...


Περίπου 8 στους 10 άνω των 66 ετών, με μέση κύρια σύνταξη 812,50 ευρώ...
Σε σύνολο 2.517.882 συνταξιούχων το 78,8% είναι άνω των 66 ετών, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "ΗΛΙΟΣ" για το μήνα Ιανουάριο του 2020 απομυθοποιώντας τη φιλολογία περί ευνοημένων νέων συνταξιούχων .

Στο...
σύνολο των συντάξεων που καταβάλλονται κάθε μήνα (κύρια, επικουρική, μερίσματα) το μεγαλύτερο τμήμα αποτελεί η κύρια σύνταξη για την οποία το δημόσιο καταβάλει το ποσό των 2.011.535.263 ευρώ μηνιαίως, ενώ η συνολική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένων μερισμάτων και επικουρικής), είναι λίγο υψηλότερη, 2.266.667.440 ευρώ.
Η μέση δαπάνη σύνταξης γήρατος παραμένει χαμηλή, στα 812,50 ευρώ, η θανάτου στα 519,44 ευρώ και η αναπηρική στα 575,60 ευρώ. Αντιστοίχως η μέση δαπάνη επικουρικής σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 190 ευρώ. Στις κύριες συντάξεις η μια στις τρεις (34%) υπερβαίνει το 34% του συνόλου.

Πάντως, εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το πρόβλημα με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων και της δυσκολίας ταυτόχρονης διεκπεραίωσης τόσο της έκδοσης των νέων συντάξεων όσο , του επανυπολογισμού τους και της εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Ούτε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρης, ούτε ο υπουργός Εργασίας κρίνουν σκόπιμο να δώσουν μια αναλυτική κατάσταση των εκκρεμοτήτων οι οποίες σωρεύονται.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ενώ οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι σπεύδουν στον ΕΦΚΑ να δηλώσουν τις συμβάσεις εργασίας που έχουν και να υποστούν τη νόμιμη περικοπή του 30% όπως ορίζει ο νόμος , οι υπηρεσίες απαντούν ότι οι κρατήσεις θα γίνουν με βάση τον παλαιό νόμο και παρόλο που έχει εκδοθεί εγκύκλιος για την εφαρμογή των νέων κρατήσεων.

Αλλά και γι αυτό το πρόβλημα που επισύρει διαδικασίες αγωγών κατά του ΕΦΚΑ, ο διοικητής έχει επιλέξει τη σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: