25.5.20

Φουσκώνει στα 14 δισ. ο δανεισμός το 2020...


Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός προσαρμόζει η κυβέρνηση τη στρατηγική του δανεισμού για τη φετινή χρονιά, αυξάνοντας το πρόγραμμα των εκδόσεων στα 14 δισ. ευρώ από τα 8-9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ταβάνι.

Ηδη καταγράφεται...
μια απότομη στροφή προς τον εσωτερικό δανεισμό, με τα ποσά των δανείων από τα έντοκα να καλπάζουν φέτος προς τα 13 δισ. ευρώ κατακτώντας έτσι τα περσινά επίπεδα, όταν το αρχικό σενάριο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προέβλεπε δραστική μείωση πολύ κάτω από τα 10 δισ. ευρώ.

Με την κυβέρνηση να κρατά αποστάσεις από την πιστωτική γραμμή του ESM, φοβούμενη ότι τα 3,8 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν για υγειονομικές δαπάνες κρύβουν τον διάβολο στα ψιλά γράμματα του δανείου, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ετοιμότητα για μια νέα έξοδο στις κεφαλαιαγορές ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.


Πολύ προσεκτικά και χωρίς να μεταδίδεται κάποιο μήνυμα πανικού στις αγορές των ομολόγων που θα ήταν ό,τι χειρότερο για τους ελληνικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ οργανώνει το όλο σχέδιο βολιδοσκοπώντας μέσω των γνωστών συμβούλων–αναδόχων της έκδοσης τις προθέσεις των επενδυτών για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Το βασικό σενάριο θέλει την Ελλάδα να προχωρεί τις επόμενες ημέρες στην έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου προκειμένου να αντλήσει 2 δισ. ευρώ ή και παραπάνω εφόσον τα επιτόκια το επιτρέψουν.

Νέα ομόλογα
Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσει άλλη μία έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ, πιθανότατα με έναν τίτλο 5ετούς διάρκειας, και από Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της πολιτικής του δανεισμού που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο στη βάση των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί και της εφαρμογής ενός νέου πακέτου ελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα, ύψους 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αλλωστε, στο συρτάρι το οικονομικό επιτελείο διατηρεί σαν εφεδρεία τις εξής προτάσεις:

■ Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε πρώτη φάση στο 23% από 24% και στο 20% σε βάθος χρόνου.

■ Κούρεμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα.

■ Περικοπή του τέλους επιτηδεύματος.

■ Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Στο μεσοδιάστημα στα κρατικά ταμεία θα έχουν εισρεύσει τα 748 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα μετά το πράσινο φως της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Άλλα τόσα υπολογίζει να λάβει η χώρα μας τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου του 2021 με την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Επισημαίνεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το μόνο που δεν κάνει η κυβέρνηση είναι να κοιτάει την πυξίδα του χρέους, από τη στιγμή που η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη χώρα.

Παρά ταύτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις ανεβάζει τον πήχη του δημοσίου χρέους στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, από 176,6% το 2019, για να υποχωρήσει ξανά στο 183% του ΑΕΠ το 2021. Λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι ελληνικές εκτιμήσεις αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπουν αύξηση χρέους στο 188,8% του ΑΕΠ το 2020 για να συρρικνωθεί στο 176,8% το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: