31.3.20

Νέοι και αυξημένοι περιορισμοί της κυκλοφορίας εν όψει...

  
Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών...
 Την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των εξόδων των πολιτών από τις κατοικίες τους εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Όπως...
δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, αυτό που εξετάζεται είναι ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.

Τόνισε ότι «το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές την ημέρα» και ότι η υπερβολική χρήση των ωραρίων θα στερήσει στους πολλούς να κάνουν τις βασικές τους μετακινήσεις, ενώ επανέλαβε τη θέση που έχουν διατυπώσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ότι «φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τον παραδοσιακό οβελία».

Όπως είπε, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, που φαίνεται πως αποδίδουν. Σε εμάς επαφίεται να συνεχιστεί το καλό αποτέλεσμα».

«Οι εξαιρέσεις απομονώνονται, τα πρόστιμα επιβάλλονται», πρόσθεσε.

«Βροχή» τα πρόστιμα

Τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, αυξάνονται οι παραβάσεις του μέτρου που χθες Δευτέρα ανήλθαν σε 2.193, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα για λειτουργία καταστημάτων. 

Όσον αφορά τα στοιχεία για τις παραβιάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, καταγράφηκαν 750 στην Αττική, 268 στη Θεσσαλονίκη, 156 στη Δυτική Ελλάδα, 140 στην Κεντρική Μακεδονία, 139 στα Ιόνια Νησιά, 119 στην Κρήτη, 117 στην Πελοπόννησο, 115 στη Θεσσαλία, 90 στη Στερεά Ελλάδα, 86 στο Νότιο Αιγαίο, 83 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 65 στην Ήπειρο, 42 στη Δυτική Μακεδονία και 23 στο Βόρειο Αιγαίο.

Συνολικά από τις 23 Μαρτίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 10.634 παραβάσεις σε όλη τη χώρα.

Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών 

Προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες που αναμένεται να κυκλοφορεί ο ιός στη χώρα μας, χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα που δεν νοσηλεύονται και αυστηροποίηση των...

κριτηρίων για τη λήψη εξιτηρίου από το νοσοκομείο των νοσηλευόμενων με COVID-19 ασθενών αλλά και για τη λήξη της καραντίνας στις διαγνώσεις της νόσου στην κοινότητα.

Τα παραπάνω μελετά και θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με στόχο την καλύτερη θωράκιση του συστήματος ώστε να παραμείνει η χώρα μας ένα βήμα πιο μπροστά από τη νόσο.

Προς τον παρόν η Ελλάδα, βάσει της ανάλυσης τριών διαφορετικών μαθηματικών μοντέλων, δείχνει να παραμένει σε «μια κατάσταση βραδείας εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό», η οποία, όπως εξήγησε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, «μας ευνοεί, μας δίνει χρόνο να αντιδράσουμε, να εξοπλιστούμε ακόμα περισσότερο απέναντι στον νέο ιό, να βγουν καλύτερα θεραπευτικά σχήματα». «Δεν εφησυχάζουμε. Φερόμαστε σαν να έχουμε όλοι τη νόσο. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή, τηρούμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, απέναντί μας έχουμε έναν ιό που στο 50% των περιπτώσεων μπορεί να μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ασθενείς» υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας.


Χθες η χώρα μας μέτρησε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι 56 νέες διαγνώσεις (ποσοστό αύξησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 4,8%, ενώ τις προηγούμενες μέρες ξεπερνούσε το 8%) ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σε 1.212.

Εβδομήντα δύο συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι -14 γυναίκες και 58 άνδρες-, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια και με το 50% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Την ίδια ώρα πέντε συνάνθρωποί μας έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Επιπλέον, πέντε συνάνθρωποί μας κατέληξαν χθες από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 43. Πρόκειται για 32 άνδρες και 11 γυναίκες με μέση ηλικία τα 71 έτη και τη συντριπτική πλειονότητα αυτών (90%) με υποκείμενο νόσημα ή άνω των 70 ετών. Παράλληλα, στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε χθες τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς στην κοινότητα με συγκεκριμένες ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση του κινδύνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα είναι σύντομα έτοιμη ώστε να πραγματοποιείται η παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία.

Η Επιτροπή συζήτησε και τα ζητήματα της λήξης της καραντίνας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, που πλέον είναι μερικές εκατοντάδες, καθώς και των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία για τα οποία αποφασίζει σήμερα. Η Επιτροπή κλίνει προς την αυστηροποίηση της ισχύουσας στρατηγικής, καθώς οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή ανοσοκαταστολή (π.χ. καρκινοπαθείς) και όσοι νοσούν σοβαρά έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή θα εισηγηθεί την ανάγκη ύπαρξης δύο αρνητικών τεστ προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στην περίπτωση των ηπιότερων περιπτώσεων ασθενών, που παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι, η Επιτροπή θα εισηγηθεί να διατηρείται η απομόνωση για 14 μέρες, «μέτρο υπερβολικό, αλλά ασφαλές», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι περισσότερες μελέτες, εξήγησε, δείχνουν ότι μετά τη δέκατη μέρα έχει μειωθεί η παρουσία του ιού αλλά «ακόμα και αν τον βρίσκεις, δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. Μπορεί να βρίσκεις απομεινάρια του αφού ο οργανισμός τον έχει πολεμήσει και τον έχει διαλύσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση», διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας. Κι άλλες χώρες υιοθετούν κλινικά κριτήρια που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, όπως το να μην έχει κάποιος τρεις μέρες πυρετό και να έχει περάσει μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων, ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί και το αμερικανικό Kέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Nοσημάτων CDC.

Οσον αφορά την προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς, η Επιτροπή παρακολουθεί τις θεραπείες που δοκιμάζονται μαζικά σε επίπεδο κοινότητας διεθνώς, με στόχο την ελάττωση της φλεγμονής που μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, με απλά και φτηνά φάρμακα, και αναζητά το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό. Για όσους υγειονομικούς θελήσουν, η Επιτροπή θα εγκρίνει τη χορήγηση σε αυτούς δύο φαρμάκων, της χλωροκίνης (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα) και της κολχικίνης (καρδιοπροστατευτικό), υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης τόσο για πιθανές παρενέργειες όσο για την αποτελεσματικότητά τους.

Μην ξεχνάτε να εμβολιάσετε τα μωρά

Τη συνέχιση των εμβολιασμών των παιδιών μέχρι δύο χρόνων χωρίς καθυστερήσεις συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επίνοσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα παιδιατρικά ιατρεία σε προκαθορισμένη ημερομηνία ώστε η ανθρώπινη επαφή στην αίθουσα αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο, ενώ κάθε παιδί θα το συνοδεύει ένας γονιός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Επιτροπή στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, όπως διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις σε γιατρούς. Στον αντίποδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 2 χρόνων θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: