2.1.20

Ο «προεδρικός πόλεμος» και η τακτική των κομμάτων...

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας; Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (προσωρινός στo αξίωμα για έξι μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας), ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Προκόπης Παυλόπουλος είχαν πραγματοποιήσει νομικές σπουδές. 

Με εξαίρεση τον...
κ. Σαρτζετάκη που αποφοίτησε από τη νομική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δεν ακολούθησε πολιτική καριέρα οι υπόλοιποι Πρόεδροι με πενταετή θητεία σπούδασαν στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και είτε άσκησαν τη δικηγορία είτε ακολούθησαν ακαδημαϊκή καριέρα πριν μπουν στον στίβο της πολιτικής.

Η αναζήτηση του επόμενου πρώτου πολίτη της χώρας ανάμεσα στις προσωπικότητες με πτυχίο νομικής δεν εξασφαλίζει 100% επιτυχία, ωστόσο με τα ελληνουτουρκικά να έχουν αφήσει βαριά τη “σκιά” τους στο 2019 η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη πως “δεν θα ήθελα έναν ΠτΔ που θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι θα πει υφαλοκρηπίδα” αποτελεί έναν “μπούσουλα” για το πως ενδεχομένως θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το προφίλ του νέου Προέδρου

Αν ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάσει εκτιμάται πως στη short list που έχει αυτή τη στιγμή μπροστά του σαφές προβάδισμα έχει ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, είναι γνώστης των “καυτών” ζητημάτων της διπλωματίας και διαθέτει ισχυρό διεθνές κύρος και προφίλ. Κατά τα άλλα τα περισσότερα από τα ονόματα που έχουν πέσει μέχρι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι στηρίζονται περισσότερο σε φήμες παρά σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η χθεσινή χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των ευχών που δέχεται την πρώτη ημέρα του χρόνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σίγουρα δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Ο πρωθυπουργός μπορεί με τη στήριξη της υποψηφιότητάς του να κερδίζει τη “σιωπή” του ΣΥΡΙΖΑ - τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει ότι ο τρόπος που άλλαξε το άρθρο 32 του Συντάγματος ευνοεί την ανάδειξη ενός “κομματικού Προέδρου” - ωστόσο δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως υπάρχουν. Η διαφορετική στάση που κράτησε το 2015 στην ψηφοφορία, η πιθανότητα να θεωρηθεί πως αναγνωρίζει την ορθή επιλογή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας πέντε χρόνια πριν και οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ σε σχέση με άλλους υποψηφίους από τη δεξιά παράταξη προκαλούν αρκετούς “πονοκεφάλους”.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αμφιταλαντεύεται. Δεν αποκλείουν ακόμα και διαρροές αν ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίσει γρήγορα το πεδίο. Η ομάδα των “καραμανλικών” προκρίνει τον Προκόπη Παυλόπουλο τη στιγμή που “σαμαρικοί” θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να γίνεται ο νέος ένοικος της Ηρώδου Αττικού. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις το γεγονός πως στην προεδρική εκλογή έχει μπει “σφήνα” η κατάργηση της απλής αναλογικής. Βλέπουν πως οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για τον νέο εκλογικό νόμο ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου πολίτη της χώρας.

Υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ

Με ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κινηθεί με τη δυναμική των “180 ψήφων” αρκεί να μην προταθεί ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι απολύτως αποδεκτό στη γαλάζια παράταξη. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να “στριμώξουν” τον πρωθυπουργό μη δίνοντας το “πράσινο φως” για τον Προκόπη Παυλόπουλο αν και θα του χάριζε αυτομάτως έναν “άερα” 244 ψήφων από τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιχείρημα των στελεχών του ΚΙΝΑΛ πως ο νυν πρόεδρος είναι ένας “κομματικός” υποψήφιος σίγουρα χρειάζεται να δοθούν επαρκείς απαντήσεις με ποιο σκεπτικό η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τους τρεις πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ για το ύπατο αξίωμα.

Η δεύτερη και πιο βαθιά ανάγνωση της δήλωσης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει να κάνει περισσότερο με το κόμμα της και την ενότητα που θέλει να επιτύχει η ίδια σε επίπεδο κορυφής. Έδειξε ξεκάθαρα πως επιθυμεί να αμβλύνει τις διαφορές που υπήρχαν με τους προκατόχους της. Ταυτόχρονα, ωστόσο δεν έκρυψε πως επιθυμεί να προταθεί μια προσωπικότητα από τον χώρο της και συνεπώς ονόματα πρώην υπουργών που απέχουν από την πολιτική, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος ή ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, παρά τη διαφοροποίησή του για τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ στο ερώτημα ποιος στη ΝΔ θα είχε αντίρρηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντηση δεν υπάρχει. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρέθηκε μαζί με τη ΝΔ στο “τιμόνι” της χώρας για σχεδόν 2,5 χρόνια και πλέον έχει πάρει αποστάσεις από την τωρινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Οι άλλες επιλογές και η ευρεία συναίνεση

Μια ασφαλής επιλογή για τον πρωθυπουργό, όσον αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ, θα ήταν να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Παναγιώτη Πικραμμένο, γνωρίζοντας, όμως πως δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και θα χρειαστεί να φτάσει στην 4η ψηφοφορία.

Οι υπέρμαχοι της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπολου μέσα στη ΝΔ θυμίζουν την ευρεία συναίνεση την οποία οι τρεις προηγούμενοι Πρόεδροι κατάφεραν να πετύχουν στη Βουλή. Ο Κωστής Στεφανόπουλος με 181 ψήφους (με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ) διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου του 1995. Στο ύπατο αξίωμα επανεξελέγη και το 2000 με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές). 

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας έλαβε από τον πρώτο γύρο 279 ψήφους. Το 2010 εξελέγη με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν δηλώσει “παρών”. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015, 233 ψήφους έλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, αν και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως βρίσκονται στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, ο Λουκάς Παπαδήμος, η Μαρία Δαμανάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (Πρόεδρος του ΣτΕ), η Μαρία Ευθυμίου (Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Βασίλης Σκουρής (πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ) προκάλεσαν τις περισσότερες συζητήσεις. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για άλλη μια φορά η περίπτωση του Σταύρου Δήμα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσιζε να τον προτείνει. Με ποιο επιχείρημα η Φώφη Γεννηματά θα έλεγε όχι στην υποψηφιότητά του από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ τον είχαν στηρίξει το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία πριν προκηρυχθούν εκλογές; Το “πολιτικό πόκερ” και η ονοματολογία είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη μια πλευρά να ψάχνει τρόπους να στριμώξει την άλλη.

Ο πρωθυπουργός, πάντως δεν πιέζεται χρονικά, καθώς έχει ημέρες μπροστά του ακόμα και μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον στις 10 Ιανουαρίου για να πάρει την τελική του απόφαση. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2015 με την ορκωμοσία να πραγματοποιείται στις 13 Μαρτίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: