31.1.20

Ανακάλυψαν κεφάλι καρχαρία 330 εκατ. ετών...

Μπορεί το εθνικό πάρκο με τον εντυπωσιακό τίτλο «Η Σπηλιά του Μαμούθ» στο Κεντάκι των ΗΠΑ να βρίσκεται πολύ μακριά από τον ωκεανό, μία ανακάλυψη ωστόσο δείχνει ότι η περιοχή κατακλυζόταν από καρχαρίες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα...
οστά 15 με 20 διαφορετικών τύπων καρχαρία στο βάθος της σπηλιάς, καθώς και τμήμα του κεφαλιού ενός λευκού καρχαρία που εν μέρει προεξείχε από έναν τοίχο, όπως αποκάλυψε στο CNNi ο παλαιοντολόγος John-Paul Hodnett. 

Εκτιμάται όλοι οι καρχαρίες έζησαν περίπου 330 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής καλυπτόταν από ωκεανούς. Μετά τον θάνατό τους, τα υπολείμματά τους περιβλήθηκαν σε ιζήματα που τελικά έγιναν ο ασβεστόλιθος όπου σχηματίστηκε το σπήλαιο.

«Δεν έχει ξαναϋπάρξει ποτέ καμία αναφορά για δόντια καρχαριών να εξέχουν από αυτούς τους βράχους. Γι’ αυτό και είναι τόσο συναρπαστικό», λέει ο Hodnett.

Οι επιστήμονες Rick Olson και Rick Toomey χαρτογραφούσαν ένα απομακρυσμένο τμήμα της σπηλιάς όταν άρχισαν να συναντούν οστά καρχαρία, σύμφωνα με τον Vincent Santucci, ανώτερο παλαιοντολόγο της υπηρεσίας εθνικού πάρκου. 

Στις φωτογραφίες εμφανίζονται αρκετά δόντια καρχαρία αλλά και κάποιοι χόνδροι που θεωρήθηκαν ότι θα μπορούσαν να είναι σκελετός καρχαρία. Γεγονός αρκετά σπάνιο καθώς οι χόνδροι είναι πιο λεπτοί από τα κόκκαλα, με αποτέλεσμα να μην τους παρατηρεί κανείς συχνά.

«Αποδείχτηκε ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για σκελετό αλλά για μέρη του κεφαλιού. Και μάλιστα ενός κεφαλιού αρκετά μεγάλου», είπε ο Hodnett.

Μελετώντας την οδοντοστοιχία, ο Hodnett κατάφερε να καθορίσει ότι το απολίθωμα προέρχεται από ένα είδος που λέγεται Saivodus striatus και είχε το μέγεθος ενός σύγχρονου λευκού καρχαρία. Ο παλαιοντολόγος τονίζει ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κι άλλο τμήμα του καρχαρία εγκλωβισμένο στον βράχο.

«Είναι συναρπαστικό αλλά όχι και το πιο εύκολο αντικείμενο μελέτης. Οι σπηλιές είναι ένα πολύ ειδικό περιβάλλον, έτσι δεν είναι εύκολο να μετακινείς μεγάλα κομμάτια βράχου χωρίς να καταστρέψεις το εσωτερικό περιβάλλον τους».

Ο Hodnett λέει ότι ακόμη μελετά τα απολιθώματα που συνελέγησαν από τη σπηλιά, έχοντας μέχρι τώρα μάθει αρκετά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έχει βρει απολιθώματα από 150 διαφορετικούς καρχαρίες οι οποίοι προέρχονται από 15 με 20 διαφορετικά είδη. 

«Κυριολεκτικά απλώς σκίσαμε την επιφάνεια, και οι καρχαρίες απλώς εμφανίζονται από την σχισμή», λέει ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότι μένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά στο σημείο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους τον προσεχή Οκτώβριο σε ένα συνέδριο παλαιοντολογίας. 

Σύμφωνα με τον Santucci, τα απολιθώματα βρέθηκαν σε ένα απομακρυσμένο σημείο του πάρκου όπου απαγορεύεται η πρόσβαση χωρίς ειδική άδεια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία. Εν τέλει, λέει, τα ευρήματα θα εκτεθούν τόσο στο πάρκο όσο και online, υπογραμμίζονται ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή...



Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John-Paul Hodnett (@desertsabertooth) στις

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: