1.4.19

Γιατί τα «Market In» φοβούνται...



...την Επιθεώρηση Εργασίας;...

Επαγρύπνηση συνιστά στους εργαζομένους της η διοίκηση των καταστημάτων «Market In», καθώς «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ελέγχους» από το ΣΕΠΕ, γεγονός που εγείρει το...
ερώτημα: μήπως οι συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη αλυσίδα αποτελούν παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας;

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει στην αγορά μεγάλη κινητικότητα σε ελέγχους από δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως από την Επιθεώρηση Εργασίας. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη σωστή τήρηση των προγραμμάτων εργασίας. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, εάν δεν έχει προηγηθεί τροποποιητικό για σοβαρούς λόγους [...] Επίσης όσον αφορά τη δική σας παρουσία [των στελεχών], ισχύει ως έχει και σας έχουν ήδη δοθεί οδηγίες. Σας παρακαλώ πολύ για την ιδιαίτερη προσοχή σας, διότι τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ το άτομο».

Το παραπάνω κείμενο κοινοποιήθηκε στα στελέχη των καταστημάτων Market In στις 24/1/2019 και εγείρει ορισμένα ερωτήματα: ποιες είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα στελέχη των καταστημάτων σε ό,τι αφορά την παρουσία τους και για ποιο λόγο η εταιρεία ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει το εν λόγω υπηρεσιακό σημείωμα, εάν δεν υπάρχουν παραβιάσεις στα ωράρια;

Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία και ζητήσαμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Ωστόσο, από εργαζόμενο σε κατάστημα της αλυσίδας πληροφορηθήκαμε για τα ωράρια και το πώς αυτά παραβιάζονται σε μόνιμη βάση.

Οπως μας λέει ο εργαζόμενος –τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας–, το υπηρεσιακό σημείωμα ήρθε σε συνέχεια καταγγελιών στο ΣΕΠΕ για παραβίαση ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα καταστήματα βρίσκονται στην εργασία τους από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με βάρδιες. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι πρακτική που εφαρμόζεται μόνο στα Market In, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στη χώρα.

Στο πρόγραμμα εργασίας, οι διευθυντές των καταστημάτων δηλώνονται ότι δουλεύουν 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα (40 ώρες την εβδομάδα) και πληρώνονται για αυτές τις ώρες, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 9ωρο στην καλύτερη περίπτωση.

Το ίδιο και οι κρεοπώλες, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μοιράζονται σε 4ωρες και 6ωρες βάρδιες, τις οποίες ωστόσο υπερβαίνουν συστηματικά για να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων.

Ακόμη και η ώρα που δηλώνεται ως πέρας εργασιών διαφέρει από την πραγματικότητα. Ενώ λοιπόν τυπικά τα Market In δηλώνουν ότι κλείνουν στις 21.00, οι εργαζόμενοι κάθονται έως τις 10 παρά το βράδυ, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες της ημέρας, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται κάπου επίσημα η υπερωρία και φυσικά χωρίς να πληρώνεται.

«Η εταιρεία απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τα τεράστια διαφυγόντα ασφαλιστικά κέρδη από τη συστηματική παραβίαση ωραρίου», μας λέει ο εργαζόμενος.

16 ώρες στη δουλειά!

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη την περίοδο των αδειών, όταν οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν αυτούς που λείπουν με άδεια, με αποτέλεσμα να εργάζονται 15ωρα και 16ωρα καθημερινά, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

«Σε άλλες αλυσίδες υπάρχει και τρίτο άτομο που δουλεύει κάποιες ώρες για να ξαλαφρώσει αυτόν που είναι στη βάρδια. Οχι όμως στα Market In. Ευτυχώς, τουλάχιστον, οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους, αλλά οι μισθοί είναι χαμηλοί», μας λέει ο εργαζόμενος.

Τα Market In είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τη δημοσιότητα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018, όταν πρώην εργαζόμενη σε κατάστημα της χρεοκοπημένης εταιρείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» και πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων κατήγγειλε ότι μισθωμένοι μπράβοι της εταιρείας Market In, που εξαγόρασε τα 110 από τα 130 σουπερμάρκετ της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», χτύπησαν εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία.

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: