1.4.19

Το ελληνικό «air policing» στο FIR Σκοπίων...



...έχει διπλή στόχευση...

Η πρώτη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια στις...
2 Απριλίου. Όπως είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες το Tvxs.gr, η Ελλάδα θα αναλάβει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, σε ένα ακόμη βήμα στενής συνεργασίας στο δρόμο που άνοιξε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Με την συμφωνία «air policing» στο FIR Σκοπίων επιτυγχάνονται δύο στόχοι: η Ελλάδα ενισχύει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο - και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας - ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η παρέμβαση της Τουρκίας. Όπως υπογραμμίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές το σημαντικό στοιχείο είναι πως τα Σκόπια δεν επιθυμούν την εμπλοκή της Τουρκίας στην εν λόγω δραστηριότητα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό. 

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει την εναέρια ασφάλεια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, ωστόσο στη Βόρεια Μακεδονία η συνεργασία θα είναι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, όπως υπογραμμίζουν ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, εκτός του εναέριου ελέγχου και ασφάλειας, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Οι πρώτες επιτελικές συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές ολοκληρώθηκαν στις 19 Μαρτίου και μέσα από τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσουν στις 2 Απριλίου στις πρώτες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Ο κ. Αποστολάκης έχει υπογραμμίσει ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους (σημ: έμμεση αναφορά στην Τουρκία) που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια».

Ποπόβσκι: «Οι δύο χώρες χτίζουν τις γέφυρες για το μέλλον»

«Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα θα δείξει με άμεσο τρόπο πως οι δύο χώρες χτίζουν τις γέφυρες για το μέλλον», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρόμπερτ Ποπόβσκι. Επισημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις «έδειξαν για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζεις ζητήματα στα Βαλκάνια», προσθέτοντας «χωρίς καμία πίεση οι δύο πρωθυπουργοί έλυσαν το πρόβλημα. Στην Ευρώπη θα θέλαμε να δείξουμε ότι ο εθνικισμός προκαλεί μεγάλες ζημιές, που κατόπιν χρειάζονται δεκαετίες ή και αιώνες για να διορθωθούν».

Ο κ. Ποπόβσκι ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση, «Παραπληροφόρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών» τονίζει ότι «το καλύτερο όπλο ενάντια στα fake news είναι η αλήθεια». Εξάλλου, «αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να διαδώσουμε την αληθινή πληροφορία και από τις δύο πλευρές, διαμέσου των Μέσων ενημέρωσης, αυτό θα μας βοηθήσει πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην γειτονική χώρα.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτή η τακτική «δεν θα έχει αποτέλεσμα γιατί πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη του κόσμου στη Συμφωνία των Πρεσπών που πριν από τρείς μήνες είχε χαμηλή απόδοση, βρίσκεται πλέον στο 55% γιατί τώρα πια έχει γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία δίνει ευκαιρίες. Όχι μόνο τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά και την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις μεγάλες περιφερειακές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό σημαίνει καλύτερη ζωή για τον πολίτη». «Αν δούμε τα αφηγήματά τους, είναι παρόμοια και από τις δύο πλευρές» (σ.σ. της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία), λένε συγκεκριμένα, «δεν είναι καλή η συμφωνία, αλλά θα τη σεβαστούμε». Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ποπόβσκι, «δεν έχουν πραγματική θέση, μόνο αντίθεση».

Tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: