29.11.17

Πολάκης: Από τον πρώην συνέταιρο του Άδωνη, ως τη σύζυγο Στουρνάρα...

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολακης...το όργιο διασπάθισης 600-700 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ...
Μερικές από τις αμέτρητες και κραυγαλέες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, «μαύρου» πολιτικού χρήματος και διαπλοκής ΜΜΕ και πολιτικής, παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και...
τον Στάθη Σχινά.

Αθροιστικά, οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ τη δεκαετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως το 2014 αφορούν πάνω από 600-700 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είπε σε άλλο σημείο. 

Η «αμαρτωλή» πορεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δημιουργήθηκε για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση επιδημιολογικών κινδύνων, ξεκίνησε με την εκμετάλλευση του σκανδαλώδους νομοθετικού πλαισίου και στο όνομα πιθανών κινδύνων απέκτησε ένα πολύ ελαστικό πλαίσιο για τις διαδικασίες προμηθειών και υπηρεσιών, όπως είπε ο κ. Πολάκης.

Την περίοδο πριν και μετά την Ολυμπιάδα πέρασαν από εκεί εκατοντάδες εκατομμύρια σε σχέση με την τρομοκρατία, την γρίπη, το AIDS/HIV, σειρά άλλων θεμάτων, όπως ανέφερε και στο όνομα της απόκρουσης κινδύνων μετατράπηκε σερ μηχανισμό διασποράς δημόσιου χρήματος και διάχυσης «μαύρου» χρήματος.

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ για εμβόλια που πετάχτηκαν

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ αγοράστηκαν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη, που θα μπορούσαν να καλύψουν όλη την Αφρική, όταν ήδη τα αποτελέσματα της επιδημίας σε άλλες χώρες είχαν δείξει ότι δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αναμενόταν.

Με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δανειοδοτήθηκε με 200 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, από τα οποία τελικά για την αγορά τους χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 50 εκατ. ευρώ και τελικά τα εμβόλια στην μεγάλη τους πλειοψηφία καταστράφηκαν, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν να χρηματοδοτήσουν διάφορες χορηγίες, συνέδρια, συμπόσια, εκδηλώσεις, «με λίγα λόγια γλεντήθηκαν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

29 εκατ. ευρώ για κτίριο με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ

Ο κ. Πολάκης ανέφερε επίσης την σκανδαλώδη διαδικασία αναζήτησης κτιρίου για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπήρξαν «φωτογραφικές» προδιαγραφές, όπως να απέχει μέχρι 300 μ. από το προηγούμενο κτίριο, να είναι ημιτελές, να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις ο κάθε όροφος και η ψευδοροφή του.

Τελικά, αγοράστηκε με 11 εκατ. ευρώ ένα κτίριο με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπεράτωσή του κόστισε άλλα 18 εκατ. ευρώ.

Θερμικές σε εικοσαπλάσια τιμή

Τρίτη κραυγαλέα περίπτωση, πάλι κατά την περίοδο της έξαρσης της επιδημίας γρίπης, ήταν η αγορά θερμικών καμερών για τα αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου στην χώρα μας.

Ενώ η ακριβότερη κάμερα σήμερα τιμολογείται στα 10.000-12.000 ευρώ, εμείς τις αποκτήσαμε με 220.000-230.000 κάθε μία, όπως είπε.

Οι συνέταιροι του Άδωνι, τα Παραπολιτικά και το... ήθος του Ant1

Η κατάσταση αυτή έλαβε οργιώδεις διαστάσεις από το 2007-2008 μέχρι και το 2014, συνέχισε ο κ. Πολάκης, αναφέροντας χαρακτηριτικά ότι το 2014, χρονιά μνημονίων, περικοπών και μιζέριας, δόθηκαν 5,8 εκατ. ευρώ σε διαφημιστική δαπάνη σε ΜΜΕ, site, περιοδικά σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει μόνο από τα τιμολόγια άνω των 30.000 ευρώ που έχει ελέγξει το ΓΛΚ.

«Πρώην συνέταιροι του Άδωνι χρηματοδοτήθηκαν ... site φτιάχτηκε στο όνομα μητέρας και γραμματέα πολιτευτή της ΝΔ, πήρε 85.000 ευρώ και έκλεισε σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Πολάκης, αναφέροντας και σειρά άλλων περιπτώσεων, όπως τοποθέτηση banner για τρεις μήνες με κόστος 15.000 ευρώ.

«Υπάρχουν δεκάδες χαρτιά που έχουν κατατεθεί στους εισαγγελείς ... για 8.000 ευρώ σε σύμβουλο επικοινωνίας για 2-3 μήνες, ή 18.000 σε άλλον ... για 19.000 σε εφημερίδες (Καρφί και Παραπολιτικά) προκειμένου να δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο "Πολυομυελίτιδα στη Συρία"», συνέχισε ο υπουργός.

Αντίστοιχα, χρηματοδοτήθηκε ο όμιλος Ant1 για να διοργανώσει βραβεία ήθους, μία χρονιά με 250.000 ευρώ και μία ακόμη με 750.000 ευρώ.

Τα εκατομμύρια στη σύζυγο του Στουρνάρα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πολάκης στην εμπλοκή της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ανέλαβε την προώθηση διάφορων ενημερωτικών κινήσεων για τον καρκίνο.

«Δεν στέκομαι στο ότι δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, είδαν ότι είχε ψωμί και το γυρίσανε αλλιώς», είπε ο κ. Πολάκης, αλλά αντί να δώσουν 20.000-30.000-100.000 ευρώ, να δημιουργηθούν spot και υλικό και να επιβληθεί στα ΜΜΕ η προβολή τους, δόθηκε 1,5-2 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προβολή.

Μάλιστα, όπως είπε «δεν υπάρχουν και παραστατικά ότι όντως προβλήθηκαν» όσο προβλεπόταν, τόνισε.

Όλα αυτά, περιλαμβάνονται σε πολλές αναφορές που είχαν πάει στην εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά δυστυχώς όσο ήταν επικεφαλής εκεί η κ. Ράικου, «τα κράταγε στο συρτάρι, την κ. Στουρνάρα δεν την προχώρησε καθόλου, χωρίς παράλληλα να εκδώσει και απαλλακτικό βούλευμα», όπως υπογράμμισε.

Εκτομμύρια ευρώ «έφυγαν» χωρίς παραστατικά

Σε περιπτώσεις όπως ο Υγειονομικός Χάρτης ή το Εθνικό Αρχείο Νεοπ[λασιών, μερικά εκατομμύρια δόθηκαν χωρίς να δημιουργηθεί τίποτε, συνέχισε ο κ. Πολάκης.

Υπάρχει επίσης άλλο ένα πόρισμα που «πάει κι έρχεται στην εισαγγελία» ήδη πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα, στην περίπτωση της χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων με πρόσληψη νέου προσωπικού. 

Η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ έγινε με «ανύπαρκτη» απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για πρόσληψη περίπου 120-130 ατόμων και ανάπτυξη νέων δομών. Η απόφαση δεν βγήκε ποτέ, όμως το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε τον ΟΚΑΝΑ με 10 εκατ. ευρώ κατ' αρχήν (η συμφωνία ήταν για 20 εκατ. ευρώ). Περίπου οκτώ μήνες μετά, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ ... έγινε έλεγχος και φάνηκε ότι από τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ για τα 5-7 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν παραστατικά, πού χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς να έχει προσληφθεί κόσμος.

Είναι μία ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2013 (το 2014 έγινε ο έλεγχος) και υπάρχει ένα μπαλάκι και μία διαδικασία πινγκ-πονγκ με την εισαγγελία, που ενώ έχει δύο πορίσματα στα χέρια της ζητάει και τρίτο για να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες. «Είναι συνειδητή καθυστέρηση, εμπλέκονται η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Κρεμαστινού, η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη, επί υπουργίας Λοβέρδου ... είναι μία έρευνα που κάθεται και πελαγοδρομεί ανάμεσα σε Εισαγγελία, ΣΕΥΠ, υπηρεσίες και τελικά δεν ασκείται δίωξη ... για παραγραφή το πάνε, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη», είπε ο κ. Πολάκης.

Εκδικάζονται τώρα υποθέσεις δέκα και πλέον χρόνων πριν

Επίσης, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήφθηκε προσωπικό (και υπάρχουν διώξεις και δικαστήρια σε εξέλιξη), όπως το 2005-2006 με προσλήψεις ορισμένου χρόνου που μετά μονιμοποιήθηκαν και κάποιοι μετατάχθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, είπε ο υπουργός.

«Δεν είναι ένα το σκάνδαλο, είναι δεκάδες ξεχωριστές περιπτώσεις. Για κάποιες της περιόδου 2004-2005-2006 έχουν ασκηθεί διώξεις ... αυτός είναι ο λόγος που, παρά την δικαστική καθυστέρηση, διώξαμε πέρυσι τον κ. Παπαδημητρίου, που έχει κατηγορηθεί για απιστία και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε υπόθεση 300.000 ευρώ για τη βιοτρομοκρατία ... υπάρχει η ιστορία με τον τότε πρόεδρο κ. Χατζάκη ... αυτές είναι υποθέσεις του 2003, 2004, 2005, που εκδικάζονται τώρα».

stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: