1.4.17

Φόβοι ΟΗΕ για στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη...

Φόβοι ΟΗΕ για στρατιωτική επιχείρηση στην ΥεμένηΤην έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη για το ενδεχόμενο να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο...
λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης και γύρω από αυτό, καθώς εκεί παραδίδεται πάνω από το 70% των τροφίμων που εισάγονται και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρεται στη χώρα.

Το λιμάνι, στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα στενά Μπαμπ αλ Μάνταμπ, ελέγχεται από το ένοπλο κίνημα των σιιτών Χούθι. Από τα στενά περνάει μια θαλάσσια οδός μέσω της οποίας μεταφέρονται σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Υεμένης, βοηθώντας πιο άμεσα τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που πολεμάει εναντίον των Χούθι, που κατηγορεί ότι είναι πιόνια του Ιράν. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν γίνει είναι οι ΗΠΑ να εμπλακούν στην επιχείρηση για την κατάληψη του λιμανιού Χοντάιντα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, τόνισε μιλώντας στο Middle East Institute στην Ουάσινγκτον ότι τον «ανησυχεί βαθύτατα» το ενδεχόμενο να υπάρξει μια στρατιωτική επιχείρηση στον λιμένα αυτό σύντομα.

«Εμείς ως Ηνωμένα Έθνη συνηγορούμε υπέρ του ότι δεν πρέπει να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο (λιμάνι) Χοντάιντα», σημείωσε.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν ήθελε να εμπλακεί σε μια επιχείρηση εκεί και πέρσι είχε αρνηθεί το αίτημα των συμμάχων της στον Κόλπο να συμμετάσχει σε μια έφοδο για την κατάληψή του.

Ο Άχμεντ ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι βασικές δυνάμεις της συμμαχίας, ανησυχούν για τις «συνεχιζόμενες εισαγωγές όπλων που περνούν μέσω του Χοντάιντα και η παράνομη φορολόγηση από τους Χούθι των εισαγωγών εμπορευμάτων», όμως προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε «περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι επαρχίες Τάιζ και Χοντάιντα κινδυνεύουν να ξεσπάσει λιμός εάν δεν λάβουν περισσότερη βοήθεια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee προειδοποίησε ότι μια επίθεση εναντίον του λιμανιού που θα διέκοπτε τη λειτουργία του θα «είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τον λαό της Υεμένης».

Η υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του λιμανιού Χοντάιντα απειλεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ο πρεσβευτής της Υεμένης στα Ηνωμένα Έθνη, Άχμεντ Αουάντ Μπινμουμπάρακ, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Newsweek την 20ή Μαρτίου ότι «η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει το λιμάνι στη Χοντάιντα για τη διανομή βοήθειας, και κατά συνέπεια η εκδίωξη των Χούθι από αυτό θα εξαλείψει την καταστροφική ανάμιξή τους στη διανομή βοήθειας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: