1.2.16

Στην Αϊόβα αρχίζει το ξεκαθάρισμα...

ΗΠΑ, προκριματικές εκλογές για το χρίσμα
Όλοι φαίνεται ότι στις αυριανές προκριματικές εκλογές στην Πολιτεία της Αϊόβα, για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών, περιμένουν να έχουν μια προεπισκόπηση για το μέλλον.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι περιμένουν...
επί της ουσίας να δουν τη δυναμική των υποψηφίων τους, η οποία θα πιθανόν θα αποτελέσει και ένα πρώτο δείγμα για το τι μέλλει γενέσθαι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Το πρώτο ντέρμπι

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, με την Χίλαρι Κλίντον να έρχεται μεν πρώτη στις δημοσκοπήσεις, αλλά χωρίς διαφορά ασφαλείας από τον Μπέρνι Σάντερς, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο δύσκολα.

Οι συγκεντρώσεις του Σάντερς συγκεντρώνουν μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό, δείχνοντας πλέον ότι μπορεί και θα απειλήσει σοβαρά τη Χίλαρι Κλίντον. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πώς έχασε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα η Κλίντον το 2008.

Το σύνθημά της είναι «Μείνετε μαζί μου. Μείνετε με το σχέδιο. Μείνετε με την εμπειρία». Τα μέλη του επιτελείου της δε, υποστηρίζουν ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη γνώση της Πολιτείας, ενώ στο πλευρό της Χίλαρι βρίσκονται και πολλά στελέχη που τότε στήριξαν τον νυν πρόεδρο Ομπάμα.
ΗΠΑ, προκριματικές εκλογές για το χρίσμα
ΗΠΑ, προκριματικές εκλογές για το χρίσμα Ο Σάντερς πάντως μάλλον θα «βάλει δύσκολα» στη Χίλαρι Κλίντον | AP Photo/J. David Ake
Από την άλλη πλευρά, ο Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ, με σύνθημα «Ας γράψουμε ιστορία», στηρίζεται στη δυναμική που κατόρθωσε να δημιουργήσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, φέρνοντας κοντά του κυρίως νέους, κοινό στο οποίο η Κλίντον φαίνεται να έχει μικρή επιρροή.

Ο τρίτος εκ των υποψηφίων των Δημοκρατικών, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Ραντ Πολ, μάλλον δεν θα τα καταφέρει, καθώς οι ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους πολώνονται γύρω από τους Κλίντον και Σάντερς.

Έχοντας κοντά του τους πολύ νέους ψηφοφόρους, κυρίως φοιτητές, αλλά και φιλελεύθερα και ανοιχτά στο πνεύμα άτομα, θεωρεί ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα έναντι των ανθυποψηφίων του. Επιπλέον, ο πατέρας του, Ρον Πολ, πριν από 4 χρόνια είχε πετύχει στην Αϊόβα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 22%, το οποίο θα ηθελε να δει να του πιστώνεται.

Οι Ρεπουμπλικάνοι... ξέρουν

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα. Ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ είναι φαβορί, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μπροστά.

Άλλωστε οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων μάλλον βρίσκουν γοητευτικό τον προκλητικό, έως και ρατσιστικό λόγο του.
ΗΠΑ, προκριματικές εκλογές για το χρίσμα
Με την αυτοπεποίθηση του... νικητή, ο Ντόναλντ Τραμπ χαμογελά | AP Photo/Patrick Semansky
Ειδικά κάποιοι πολύ νεοι και προερχόμενοι από συντηρητικές οικογένειες, οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν έναν δυνατό και πλούσιο αυτοδημιούργητο άνδρα, που τα κατάφερε στη ζωή.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει έναν αγώνα σπριντ, με μεγάλες συγκεντρώσεις και ομιλίες και μάλλον κοιτάζει αφ' υψηλού τον Τεντ Κρουζ.

Ο γερουσιαστής από το Τέξας, με τον πύρινο λόγο και τα στηρίγματα στην Ευαγγελική Εκκλησία, έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του.

ΗΠΑ, προκριματικές εκλογές για το χρίσμα
 Ο Κρουζ ίσως και να άργησε να... ασχοληθεί με τον Τραμπ και τώρα η νίκη φαίνεται να απομακρύνεται | AP Photo/Paul Sancya
Ο πάστορας Τζόζεφ Μπράουν, που έχει κάνει αγώνα υπέρ του Κρουζ, θυμίζει συχνά στο ποίμνιό του γιατί θα πρέπει να τον στηρίξει.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λύκος που φέρι την προβιά του αμνού» λέει και τονίζει: «Οι καλοί χριστιανοί ξέρουν τι σημαίνει αυτό».

Πάντως, αν και μπορεί να φέρι στον Κρουζ με την καμπάνια του περί τις 30.000 ψήφους, ο «λύκος» μάλλον θα νικήσει.

Έως τώρα ο Κρουζ προσπαθούσε να κλείσει τον δρόμο στον τρίτο εκ των υποψηφίων, Μάρκο Ρούμπιο, αλλά πλέον, αν δεν τα πάει καλά στις προκριματικές, ίσως να έχει χάσει οριστικά έναντι του Τραμπ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: