29.2.16

«Ξηλώνουν» τη «ζούγκλα» του Καλαί…



Υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, οι γαλλικές αρχές άρχισαν σήμερα να ξηλώνουν ένα μέρος της "ζούγκλας" του Καλαί (βόρεια Γαλλία), πρώτο στάδιο της...
διάλυσης αυτού του καταυλισμού μεταναστών που έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Γαλλίας.

Εδώ και χρόνια μετανάστες, που έχουν έρθει οι περισσότεροι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, διαμένουν εκεί με την ελπίδα να φθάσουν στη Βρετανία, επωφελούμενοι κυρίως από την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Εργάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που μισθώθηκε από το κράτος, έφθασαν με δύο μπουλντόζες και διέλυσαν μια εικοσαριά αυτοσχέδια καταλύματα σε μια ζώνη 100 τετραγωνικών μέτρων, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εργάτες διέλυαν με τα χέρια τις σκηνές και τις άδειες παράγκες και μετά πετουσαν διάφορα αντικείμενα σε μεγάλους κάδους: σανίδες, χαρτόνια, ξύλα...

Μερικοί μετανάστες μάζευαν εδώ κι εκεί στρώματα ή φιάλες αερίου. Πολλοί παρατηρούσαν από απόσταση την επιχείρηση αυτή, η οποία ελάμβανε χώρα σ' έναν τομέα του καταυλισμού που είχαν "χτενίσει" δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή ταραχών.

Μια βρετανίδα ακτιβίστρια του κινήματος "No border", που μάχεται για την κατάργηση των συνόρων, προσήχθη στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Αυτό ήταν το μοναδικό επεισόδιο που είχε γίνει γνωστό το μεσημέρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει πάρει την έγκριση της δικαιοσύνης για την εκκένωση της νότιας ζώνης του καταυλισμού, μια απόφαση την οποία αμφισβήτησαν μετανάστες και οργανώσεις. Οι αρχές είχαν διαβεβαιώσει αμέσως ότι δεν σκοπεύουν να καταφύγουν στη βία.

"Μεταξυ 800 και 1.000 προσώπων" ζουν σ' αυτό το τμήμα της "ζούγκλας" που σχεδιάζεται να καταστραφεί, σύμφωνα με τη νομαρχία, 3.450 σύμφωνα με τις οργανώσεις. Πρέπει να μεταφερθουν σε κέντρα υποδοχής στο ίδιο το Καλαί ή αλλού στη Γαλλία.

Το βόρειο τμήμα, στο οποίο στεγάζονται μέσα σε σκηνές και παράγκες από 1.100 έως 3.500 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις πηγές, δεν περιλαμβάνεται σ' αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης και οι μετανάστες παραμένουν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: