9.1.16

Λερναία Ύδρα τα κρατικά "φέσια"...

Λερναία Ύδρα τα κρατικά "φέσια", άφαντες οι δόσεις των δανείων

Επιχείρηση αποφυγής του νέου θρίλερ χρονοκαθυστέρησης της διαπραγμάτευσης και των δόσεων έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με επίκεντρο τον...
διπλωματικό μαραθώνιο επαφών του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του, την ώρα που τα κρατικά ταμεία μετρούν τις αντοχές τους, αλλά και νέα "φέσια" προς ιδιώτες να δημιουργούνται.
Το κράτος - σύμφωνα με δηλώσεις προ μηνός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα - αποπλήρωσε 900 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες έως τον προηγούμενο Δεκέμβριο: τον Αύγουστο δόθηκαν 500 εκατ. ευρώ και από την δόση των 2 δισ. του Νοεμβρίου 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. ακόμη 300 εκατ ευρώ διατέθηκαν τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχετικά στοιχεία αποπληρωμής οφειλών από το ΥΠΟΙΚ).
Τα λεφτά που δόθηκαν από τα πακέτα δόσεων για οφειλές του κράτους, ήταν λιγότερα από αυτά που η δανειακή σύμβαση προέβλεπε ( 500 και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), αλλά και πάλι δεν απέδωσαν τα... αναμενόμενα.
Τα "φέσια" προς ιδιώτες μειώθηκαν πολύ λιγότερο, μόνο κατά 250 εκατ ευρώ την ίδια περίοδο (Αύγουστος- Νοέμβριος 2015). Και τούτο διότι στο μεσοδιάστημα, ως "λερναία Ύδρα", νέες υποχρεώσεις "γεννήθηκαν".
Οι οφειλές παραμένουν στα 5,73 δις ευρώ στα τέλη του Νοεμβρίου, έναντι 5,97 δις ευρώ τον Αύγουστο, όταν άρχισαν να έρχονται οι δόσεις. Και πλέον, αν ισχύσει η προαναγγελία των δανειστών για πολύμηνη διαπραγμάτευση, λεφτά θα αργήσουν να έρθουν ξανά.
Περιοδεία ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση, δια του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιχειρεί να λειάνει το κλίμα με τους δανειστές, ξεκινώντας από χθες περιοδεία σε πρωτεύουσες της ΕΕ για επαφές με ομολόγους. Χθες συναντήθηκε στην Ρώμη με τον Pier Carlo Padoan, ενώ σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ραντεβού στην Λισσαβώνα με τον Mario Sedeno. Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι συνάντηση με τον Michael Sapin, ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο επαφών με "φίλιες" δυνάμεις.
Ακολουθούν από Δευτέρα τα.. δύσκολα με ραντεβού στο Ελσίνκι με τον Alexander Stubb. Την Τρίτη στο Άμστερνταμ θα συναντηθεί με τον υπερυπουργό Jeroen Dijsselbloem (εκτός από τον θώκο του ΥΠΟΙΚ είναι και πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και του Ecofin αυτό το εξάμηνο) που εκτόξευσε την δήλωση "βόμβα" περί πολύμηνης διαπραγμάτευσης, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί το μεγάλο ραντεβού στο Βερολίνο με τον Wolfgang Schaeuble.
Κρίσιμο Eurogroup
Η ζύμωση επιχειρείται να οδηγήσει σε λείανση των διαφωνιών και του κλίματος δυσφορίας που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ με επίκεντρο το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης αλλά και το ασφαλιστικό.
Τελικός προορισμός είναι το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη αναμένοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων για να αποφανθεί αν θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου – όπως είχε προγραμματιστεί – η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Συνάντηση με Παντοάν
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στην ιταλική πρωτεύουσα έγινε σε "εξαιρετικό κλίμα" σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, ενώ ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της ΕΕ.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: