23.3.15

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κατρούγκαλο...

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κατρούγκαλο
Νέες απαντήσεις επιχείρησε να δώσει το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με το «σκάνδαλο» που αφορούσε σε δικηγορική προμήθεια 12% για να επαναπροσλάβει στο Δημόσιο απολυμένους υπαλλήλους αλλά και...
την μετεκλογική ανάθεση από το δήμο Λάρισας στο γραφείο «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» της προσφυγής κατά απόφασης της Περιφέρειας Λάρισας για το θέμα της διαθεσιμότητας. Ο υπουργός αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στις 6 το απόγευμα σε νέα συνέντευξη τύπου καθώς υπάρχει ανάθεση υπόθεσης στο δικηγορικό του γραφείο και από τον δήμο Λαυρίου.



Επιχειρώντας να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι και αυτός ασκούσε τη δικηγορία όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.

Θέση στην υπόθεση πήρε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο εκφράζοντας τυην άποψη ότι υπήρξαν ατοπήματα και λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά του κ. Κατρούγκαλου.


Κατρούγκαλος: Θα ήταν ανήθικο αν έβγαζα φράγκα


Όχι απλώς είναι ηθικό αλλά θεωρώ και τίτλο τιμής που αντέδρασα σε αυτές τις πολιτικές (σ.σ. της διαθεσιμότητας) δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και επισήμανε: Δική μου πολιτική είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων; Του ΣΥΡΙΖΑ είναι κι εγώ παλεύω για την εφαρμογή της.

Πού βρίσκεται το ηθικό ζήτημα; Πάλευα στα δικαστήρια και με την αρθογραφία μου, παλεύω και τώρα γι' αυτούς τους ανθρώπους, επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Υποστήριξε ότι θα ήταν ανήθικο «να βγάζω φράγκα» και συμπλήρωσε ότι «δεν προσδοκώ να πάρω ούτε ένα ευρώ από τις υποθέσεις. Αυτό δεν θα συμβεί». 

Ερωτηθείς για την κατηγορία ότι θα εισπράξει 12% ως δικηγορική προμήθεια ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτό αφορά μόνο τις μισθολογικές διαφορές όχι για το θέμα των διαθέσιμων.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να μην αισθάνεται ότι η δουλειά σου είναι η πολιτική «εγώ δεν αισθάνομαι επαγγελματίας πολτικός.

Δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ, αν το έκανα θα ήταν σαν να δεχόμουν τη λάσπη που μου πέταξαν, ανέφερε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ζητήσει την άρση του απορρήτου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που αφορούν τον ίδιο και προανήγγειλε ότι «εαν δεν μου ζητήσουν συγγνώμη θα υποβάλω μήνυση και αγωγή κατά του Βήματος και Bild».

Είπε, δε, ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με όλα τα εργολαβικά συμφωνητικά και όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του επιμένοντας ότι πρόκειται για «ένα συμβόλαιο διαπλοκής που δεν έχει στόχο εμένα αλλά την κυβέρνηση».
Σε διάλογό του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή ο κ. Κατρούγκαλος διατύπωσε τη θέση ότι «δεν είμαι ο πρώτος δικηγόρος που έγινε υπουργός».

Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη τον ρώτησε: «δεν υπήρχε καθηγητής δημοσίου δικαίου που ανέλαβε τη θέση που έχω αναλάβει κι εγώ τώρα;»

Όταν ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε «δεν γνωρίζω πείτε μου ποιος είναι» ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε «ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο όταν ανέλαβε ακριβώς το δικό μου υπουργείο».

Στο επιχείρημα αυτό απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας πως από το 2001 έως το 2008 ίσχυε ούτως η αλλιώς το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές προσθέτοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν είχε εκκρεμείς υποθέσεις από τη δικηγορική του δραστηριότητα με τον κ. Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι το ασυμβίβαστο για τους υπουργούς ίσχυε πάντα.

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρουν, πάντως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών από 2004 έως 2009, τελούσε σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος, λόγω ασυμβιβάστου μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.

Ουδέποτε στο παρελθόν, τονίζουν, και μάλιστα ως την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μετείχε σε οποιαδήποτε δικηγορική εταιρεία.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: