30.6.14

«Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων...»...


Στο πολύ σημαντικό θέμα της συγκριτικής αξιολόγησης στο Δημόσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως...
την προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ποια ήταν η πραγματικότητα στην ελληνική δημόσια διοίκηση; Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν άριστα. Αν όχι όλοι η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό ακύρωνε κάθε έννοια αξιολόγησης, καθιστούσε την αξιολόγηση ένα εργαλείο το οποίο ήταν πρακτικά ανενεργό και προφανώς αδικούσε τους καλούς και φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν μπορούν να μπαίνουν στο σωρό με αυτούς που δεν αποδίδουν αρκετά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο μεταβατικό στάδιο της συγκριτικής αξιολόγησης: «Δεν θα παίρνουν όλοι άριστα σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης. Άριστα θα παίρνει το 25%, και θα υπάρχει ένα 15% το οποίο θα παίρνει λιγότερο καλό βαθμό. Λιγότερος καλός βαθμός όμως, παντελώς αποσυνδεδεμένος με απολύσεις και διαθεσιμότητα. Και όσοι έρχονται και λένε ότι ψάχνουμε για περαιτέρω δεξαμενές για να απολύσουμε, για να θέσουμε σε διαθεσιμότητα λένε ψέματα».

Στην επισήμανση αν η εκ των προτέρων ποσόστωση στην συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις ή διαθεσιμότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε: «Οχι απλά έχω δεσμευτεί προσωπικά, κατηγορηματικά, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, είναι αποτυπωμένο και στον νόμο 4250 που έχουμε ψηφίσει. Και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι για διαθεσιμότητα και κινητικότητα πέραν της ολοκλήρωσης των 25 χιλιάδων που τους έχουμε ήδη πετύχει. Εμείς το πετύχαμε αυτό, στη διαπραγμάτευση που κάναμε με την τρόικα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι για το 2015. Αρα δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε υπαλλήλους για έναν στόχο ο οποίος πρακτικά δεν υφίσταται. Αντιθέτως εμείς στρέφουμε την προσοχή μας σε μία σειρά από ποιοτικές μεταρρυθμίσεις. Και ναι η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι πραγματική, ποιοτική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην ερώτηση αν πρόκειται να προκύψουν απολύσεις το 2016 ή τα επόμενα χρόνια μετά τη χρήση των εργαλείων αξιολόγησης. «Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων ούτε για το 2015, ούτε για το 2016, ούτε για το 2017. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν υπό προϋποθέσεις κάποιες απολύσεις στη δημόσια διοίκηση. Παραδείγματος χάρη, ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου είναι μία διαδικασία διαρκής η οποία θα εξακολουθεί να τρέχει. Απολύσεις όμως, όπως τις είχαμε μάθει μέχρι σήμερα, ποσοτικός στόχος απολύσεων, πρέπει να διώξουμε 10-20-30 χιλιάδες υπαλλήλους, όχι τέτοιος ποσοτικός στόχος δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον ούτε για το 2015, ούτε για το 2016 ούτε και για μετά».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: