1.6.13

Πανευρωπαϊκό «ΟΧΙ» στη λιτότητα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας και πορεία προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυσή της, πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη. Στη διαδήλωση... επικρατεί ένταση, και η αστυνομία ήδη έχει προχωρήσει στη χρήση σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν πρώτες βοήθειες. Δυναμική κινητοποίηση και στη Λισαβόνα.

Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το “παρών”  στη διαμαρτυρία που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση Blockupy. Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο εκτεταμένων επεισοδίων, μετά και τη χθεσινή διαδήλωση στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια.
Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν περίπου 1.500 αλλά κατά τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας ξεπερνούσαν τις 3.000, απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στα γραφεία της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το Reuters κάποιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ άλλοι συνελήφθησαν χωρίς να διευκρινιστεί ο αριθμός τους. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπογιές και απάντησαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού ενώ πάνω από την περιοχή περιπολούσε ελικόπτερο της αστυνομίας. Σήμερα, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, στη νότια Ευρώπη.
Πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτή που δέχθηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού Στη φωτογραφία του Reuters απεικονίζεται δημοσιογράφος που τραυματίστηκε στη διαδήλωση Στη φωτογραφία του Reuters απεικονίζεται δημοσιογράφος που τραυματίστηκε στη διαδήλωση Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, οι διαδηλωτές αναμένεται να σταματήσουν μπροστά από το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.
Διαδηλώσεις διοργανώνονται το απόγευμα και στη Μαδρίτη από αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται το χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτή που δέχθηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού  
enet.gr Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: