31.3.13

Λογοκρισία στην Αίγυπτο ...



Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου εξέδωσε χθες την εντολή να συλληφθεί ένας από τους πιο γνωστούς σατιρικούς ηθοποιούς, ο Μπάσαμ Γιούσεφ, ο οποίος αστειεύτηκε σε βάρος του ... ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της παράταξής του, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Γιούσεφ παρουσιάζει μια εβδομαδιαία εκπομπή η οποία μεταδίδεται σε ώρα υψηλής τηλεθέασης κάθε Παρασκευή από ένα ιδιωτικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο. Είναι γνωστός για τις μιμήσεις του τρόπου ομιλίας και των χειρονομιών του προέδρου.

«Ο γενικός εισαγγελέας Ταλαάτ Ιμπραχίμ διέταξε τη σύλληψη του Μπάσαμ Γιούσεφ με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον πρόεδρο Μόρσι», μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό ραδιόφωνο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA μετέδωσε ότι ο Γιούσεφ κατηγορείται επίσης για προσβολή του Ισλάμ.

Ο Γιούσεφ σε ένα μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης twitter επιβεβαίωσε την είδηση και ανέφερε ότι θα πάει οικειοθελώς στο γραφείο του εισαγγελέα αύριο Κυριακή. «Αλλά είναι ελεύθεροι να μου στείλουν ένα αυτοκίνητο και να με απαλλάξουν από το να κάνω την διαδρομή εάν θέλουν», πρόσθεσε.

Πριν από μία εβδομάδα οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη διαφόρων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της υποκίνησης βίας εναντίον του προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: