30.11.12

Δημοψηφίσματα στην Ευρώπη προτείνει ο Παπανδρέου (video)...



Το όραμα του για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Berggruen» στο Βερολίνο...
Την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφισμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ...
ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο «Berggruen» στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πρότασής του για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυροποίησης των δημοκρατικών θεσμών. «Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», σημειώνει.

«Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ' αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός προτείνοντας την εκλογή προέδρου της ΕΕ ακόμη και απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, υποστηρίζει. «Ενας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ'ευθείας από τους πολίτες), πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», είπε.

Ακόμη επανέλαβε την πρότασή του για ευρωομόλογα και ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση, χαρακτηρίζοντάς τα ζωτικά εργαλεία «για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις».

Δείτε το χαρακτηριστικό video:
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: