30.11.12

ΚΥΠΡΟΣ: Περικοπές δημοσίων βοηθημάτων ύψους €113 εκατ... προβλέπει το Μνημόνιο...


Λευκωσία: Οι σημαντικές περικοπές στα δημόσια βοηθήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013, δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που..
. δόθηκαν στην Επιτροπή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργο Παπαγεωργίου, οι περικοπές επιδομάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στα 30 περίπου εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τις περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, μειώνονται κάποια επιδόματα που δίνονταν στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χωρίς να μειώνεται το βασικό δημόσιο βοήθημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, καταργείται το πασχαλινό επίδομα, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το χριστουγεννιάτικο δώρο μειώνεται κατά 20%, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση 1,6 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, καταργείται το εφάπαξ ποσό για μονήρη ηλικιωμένα άτομα, με εξοικονόμηση 600 χιλιάδων ευρώ.

Τρία εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, 2,9 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος δίαιτας (πλην εξαιρέσεων), και 1,1 εκατ ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του εκτάκτου βοηθήματος....


Όσον αφορά τα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταργείται το επίδομα γάμου, το οποίο επιφέρει εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ, μειώνεται το επίδομα κηδείας κατά 30%, επιφέροντας εξοικονόμηση 0,7 εκατ. ευρώ και υπάρχει και μια μικρή μείωση στον υπολογισμό του επιδόματος μητρότητας, η οποία θα επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, θα μειωθεί στο 72% του μισθού από 75% που είναι σήμερα.

Επίσης, καταργείται η ειδική χορηγία που δινόταν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν σύνταξη μέχρι 854 ευρώ. Αυτό που θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ένα σημαντικό κονδύλι που αποσκοπούσε στο να καλύψει αυτή την ανάγκη μεταφέρεται στην Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών και θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι καλύπτονταν απ’ εδώ και επιθυμούν να λαμβάνουν αυτή τη χορηγία θα υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία Χορηγιών και όσοι καλύπτονται θα πάρουν από εκεί την ανάλογη ενίσχυση.

Παράλληλα, μεταξύ των περικοπών περιλαμβάνεται μείωση του επιδόματος αγοράς αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες, η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,6 εκατ ευρώ, μείωση κατά 50% του σχεδίου θερινών διακοπών για άτομα με αναπηρίες (εξοικονόμηση 150 χιλιάδων ευρώ), ενώ είναι υπό συζήτηση η μείωση κατά 9% σε επιδόματα τυφλών και ατόμων με βαριές αναπηρίες.

«Υστερα από πολλή προσπάθεια στη διαπραγμάτευση, επιτεύχθηκε να μην επηρεαστεί με κανένα τρόπο το δημόσιο βοήθημα για τις βασικές ανάγκες», είπε ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και εξήγησε πως το βοήθημα αυτό είναι εκείνο που λαμβάνουν όλοι οι λήπτες δημοσίου και το οποίο αυξάνεται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας τους.

Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής της Βουλής, το συνολικό ποσό μείωσης κοινωνικών παροχών από όλα τα Υπουργεία ανέρχεται στα 113 εκατ. ευρώ, ενώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταργηθούν 85 θέσεις.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε επίσης πως ως μέρος του Μνημονίου θα γίνει μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Τα ευρήματα της θα συζητηθούν στο πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013 και από το 2014 θα πρέπει, αν κριθεί ότι χρειάζονται άλλα μέτρα ή πρόσθετα μέτρα που θα προάγουν και θα διασφαλίζουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΚΑ, να αρχίσει η εφαρμογή τους από το 2014.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, Σταύρος Μιχαήλ, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 θα κυμανθεί στο 5,2% με 5,5%. Για το 2013 προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 4,4% ή περίπου 765 εκ. Ευρώ.

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε την Παρασκευή τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με τους βουλευτές της Επιτροπής να θέτουν ερωτήσεις στο Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου για το έλλειμμα, τις δαπάνες, τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές, τους ημικρατικούς και άλλα.

Σε σχέση με τα επιδόματα στους μισθούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής λέχθηκε πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 κάποια επιδόματα καταργούνται, κάποια άλλα μειώνονται κατά 15%, ενώ υπάρχουν επιδόματα που παραμένουν. Αυτά αφορούν επιδόματα φιλοξενίας-τηλεφώνου και οδοιπορικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε πως κάποια από αυτά ενδεχομένως να τροποποιηθούν και να υπάρξει μείωση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν επιδόματα για τα οποία χρειάζεται τροποποίηση νόμου ώστε να αλλάξουν. Είπε, επίσης, πως κάποια επιδόματα υψηλόβαθμων αξιωματούχων ενσωματώθηκαν στους μισθούς και ως εκ τούτου, φορολογούνται.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ακόμη πως η Τρόικα δέχθηκε να μην πειραχθούν κάποια επιδόματα, τα οποία αποτελούν πραγματικά έξοδα. Δηλαδή, επιδόματα, τα οποία για να καταβληθούν χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: