31.1.12

Γιούνκερ: Οι εταίροι της Ελλάδας περιμένουν πλέον πράξεις...


Η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και οι εταίροι της περιμένουν πλέον πράξεις, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο πρόεδρος Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στάθηκε στην... ανάγκη ολοκλήρωσης του PSI εντός της εβδομάδος.

«Χθες», είπε, «καταστήσαμε σαφές στον Έλληνα συνάδελφό μας ότι οι εταίροι απαιτούμε πλέον πράξεις σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση προϋπολογισμού».

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε σημαντικό «να τελειώσει η εβδομάδα με συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της», αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και των κρατών στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως επισήμανε, αυτό θα πρέπει να εξετασθεί αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε εξάλλου την αντίθεσή του στη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας στην Ελλάδα. Σε ερώτηση αν η ιδέα αυτή προκαλεί το μίσος των Ευρωπαίων, ο ίδιος απέρριψε τη λέξη «μίσος», εκτιμώντας πως «η γερμανική ανησυχία -και δεν πρόκειται μόνο για γερμανική ανησυχία- να βρίσκεται η Ελλάδα υπό αυστηρή παρακολούθηση κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής».

«Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα βρίσκεται έκτος τροχιάς και όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται η στήριξη των εταίρων προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά του πρώτου προγράμματος», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ωστόσο όπως επεσήμανε, «πρέπει κανείς να σκέφτεται καλά πώς θα μπορούσαν να εκληφθούν τέτοιες προτάσεις όταν τις δημοσιοποιείς στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη». «Δεν βλέπω την ανάγκη ενός δημοσιονομικού επιτρόπου ειδικά για την Ελλάδα. Ωστόσο οι Έλληνες φίλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό αυξημένη επιτήρηση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: